Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Megelőzés

Fontos tudni, hogy a koronavírus (az influenzához hasonlóan) cseppfertőzéssel terjed

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos a maszk viselése, a több mint 1,5 méteres védőtávolság és az alapvető higiéniai szabályok betartása, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

 

A megelőzéshez a legfontosabb óvintézkedések

Néhány egyszerű szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést. Vigyázzunk egymásra! Együtt újra sikerülni fog!

 •  Alaposan és gyakran mosson kezet!  Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!
 • Továbbra is tartsuk a 1,5 méteres védőtávolságot!
   
 • Viseljen maszkot ott ahol kötelező, így  a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen, továbbá az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is, de mindenhol javasolt, ahol nem tartható a 1,5 méteres védőtávolság. Fontos az is, hogy ténylegesen maszkot használjunk és figyeljünk a helyes felhelyezésre. A maszk az orrot és a szájat is teljesen fedje, az archoz, illetve orrhoz a lehető legjobban illeszkedjen. Felhelyezés után ne piszkáljuk a maszkot vagy az arcunkat.

 • Amennyiben a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! 
 • Lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt helyszíneket, csoportosulásokat, tartsuk a védőtávolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet!
   
 • Tartsa be a látogatási tilalmat a kórházakban és az idősotthonokban!
   
 • Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.
   
 • Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet!
   
 • Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját!
   
 • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.
   
 • Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, pl. fogyasszon elegendő vitamint!

El lehet kapni a betegséget olyan személytől, akinek nincsenek tünetei?

A betegség terjedése főleg a fertőzött személyek által kiköhögött, kilélegzett cseppeken keresztül történik. Annak a kockázata, hogy olyasvalakitől kapjuk el a betegséget, akinek egyáltalán nincsenek tünetei nagyon alacsony. Ugyanakkor, sok betegnél csupán enyhe tünetek jelentkeznek. Ezért elképzelhető, hogy olyasvalakitől kaphatjuk el a betegséget, akinél csupán enyhe köhögés jelentkezik és nem érzi betegnek magát.