Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Megelőzés

A koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen továbbra is az oltás adja a legbiztosabb védelmet, ez a leghatékonyabb módja a megelőzésnek. A Magyarországon alkalmazott vakcinák hatékonyak és biztonságosak, csak az oltások segíthetnek abban, hogy az újabb, erős járványhullámokat hullámokat elkerüljük. Az oltásra való regisztráció folyamatos a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon, és az időpontfoglaló is elérhető a https://www.eeszt.gov.hu honlapon keresztül.  

Magyarország az elsők között érte el a lakosság magas átoltottságát, aminek köszönhetően a korlátozások és a lezárások nagy része feloldásra került és megkezdődhetett a mindennapi élet, valamint a gazdaság újraindítása. Sokan már a harmadik oltást is felvették, ez elsősorban az időseknek és krónikus betegeknek ajánlott, hogy megerősítsék immunvédelmüket a vírus új, agresszív mutánsai ellen.

Fontos tudni, hogy a koronavírus (az influenzához hasonlóan) cseppfertőzéssel terjed

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe.Tehát azzal fertőződhet meg valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

A megelőzéshez a legfontosabb óvintézkedések

Néhány egyszerű szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést. Vigyázzunk egymásra! 

  • Alaposan és gyakran mosson kezet!  Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!
  • Amennyiben a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! 
  • Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre. 
  • Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet!
  • Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját!
  • Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, pl. fogyasszon elegendő vitamint!