Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Zöld, sárga, piros besorolású országokkal kapcsolatos szabályok

2020. július 15. - 10:02

Itt olvashatja a mától életbe lépett beutazási korlátozásokkal és a hatósági házi karanténnal  illetve az alóli felmentéssel kapcsolatos tudnivalókat. A beutazási korlátozások célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk.

A külföldi az országokat három - piros, sárga, zöld  - kategóriába soroltuk. A  sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén, a határon belépőket szúrópróbaszerűen ( közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon.  A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi.  A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 db negatív, piros jelölésű ország esetén 2 db negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén.


Hogyan kérhet PCR-tesztet az a magyar állampolgár, akit sárga vagy piros  besorolású országból érkezik haza és hatósági házi karantént rendeltek el nála?

Az a magyar állampolgár , aki piros vagy sárga besorolású országból érkezik haza, az országba való belépéskor  (a közúti határátkelőhelynél vagy a repülőtéren)  hatósági házi karantén elrendeléséről szóló tájékoztatót kap, és piros cédulát, melyet köteles a lakása bejáratára kiragasztani.  A hatósági házi karantén betartását ahogy eddig, ezután is a rendőrség ellenőrzi.

Amennyiben valaki szeretne a hatósági házi karantén alól felmentést kapni és PCR-vizsgálatot végeztetni, azt elvégezheti saját költségén vagy az állam költségén. A  laborvizsgálat költségeit augusztus 1-jéig minden esetben a kormány vállalja ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét.

2020. augusztus 1. napjáig az utazáshoz kötött mintavételek iránti  igényt a háziorvosnál – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál -  lehet jelezni.  Kérjük, hogy a háziorvost ilyen esetben telefonon keressék. A 48 órás különbséggel két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól.  A mentők házhoz mennek garat- és torokváladék mintavételre. A teszt eredményéig az állampolgár köteles otthonában, karanténban maradni.

A vizsgálat eredménye az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Adott labor közvetlenül is megküldi  az eredményt az ügyfél részére. A felmentés iránti kérelmet a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani. A  járványügyi hatóság határozatban menti fel az érintett állampolgárt karantén alól és egyben kötelezi is a második PCR-teszt elvégzésére. Nem magyar állampolgár esetén a vizsgálatot rendelő háziorvostól kaphat eredményt.

 Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, vagyis nem mutatható ki koronavírus-fertőzés, akkor a területileg illetékes járványügyi hatóságnál kell kérelmezni a hatósági házi karantén alóli mentesítést. Ezt határozat formájában kiadja a hatóság és kötelezi az állampolgárt a második teszt elvégzésére.

Amennyiben a tesz pozitív, vagyis koronavírus-fertőzést mutat ki, akkor hatósági házi karantén nem felfüggeszthető és az NNK által kiadott  aktuális eljárásrendnek megfelelően járványügyi kivizsgálás és járványügyi intézkedések történnek.

 

Koronavírus Sajtóközpont