Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Világszerte szigorodnak a korlátozó intézkedések a járvány megfékezése érdekében

2020. március 17. - 08:10

Világszerte szigorodnak a korlátozó intézkedések az egyre súlyosbodó COVID-19 járvány terjedésének megakadályozása érdekében, amelyben hétfőig több mint 169 ezren fertőződtek meg és több mint 6500-an haltak meg világszerte.

Az Európai Bizottság 30 (EB) napos beutazási korlátozás elrendelésére szólította fel az európai uniós tagállamok vezetőit a koronavírus-járvány terjedésének lassítása céljából hétfőn. Ezen időszak alatt kizárólag azok léphetnének be harmadik országokból a közösség területére, akik esetében ez elengedhetetlen. Biztosítani kell továbbra is az áruk és szolgáltatások szabad mozgását az Európai Unión belül, a szolidaritás kulcseleme az egységes piac működésének folytonossága - figyelmeztetett hétfőn közzétett iránymutatásaiban az EB.

Szigorú intézkedések közepette, de zavartalanul folyhat a teherforgalom Magyarország és Szlovénia között továbbra is, és ez segít minket abban, hogy a magyar emberek folyamatos ellátását biztosítani tudjuk - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ljubljanában. 

A napról napra növekvő számok ellenére még nem tetőzött Olaszországban az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) Giuseppe Conte miniszterelnök szerint, aki a következő heteket nevezte a legkockázatosabbnak a Corriere della Sera című napilapban hétfőn megjelent interjúban.  Az olasz kormány huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el az olasz kormány a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. A halálos áldozatok száma hétfőre ismét jelentősen nőtt az előző naphoz képest 19,3 százalékkal, 1809-ről 2158-ra, a fertőzötteké pedig 13 százalékkal, 24 747-ről 27 980.

Rendkívüli állapotot vezettek be azonnali hatállyal 30 napra Romániában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, az erről szóló elnöki rendeletet hétfőn adta ki Klaus Iohannis államfő. A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja. 

Rendkívüli állapotot rendeltek el hétfőn Svájcban is, április 19-ig zárva tartanak az áruházak, az éttermek. A kormány jóváhagyta, hogy 8000 katona segítsen a kórházakban a logisztika és a biztonság területén. Vasárnapra 840 új esettel 2200-ra nőtt a Svájcban és Liechtensteinben regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy a járvány gyorsan terjed a két alpesi országban. Svájcban eddig 13 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Az új koronavírus-fertőzések magas száma miatt hétfő reggel Csehországban lezárták, elszigetelték az Olmützi régió 21 települését. A több tízezer lakost magába foglaló észak-morvaországi térségbe vezető utakat rendőrök őrzik. Hétfő reggel Csehországban a hivatalos jelentés szerint 298 fertőzést mutattak ki. Arcmaszk nélkül keddtől kezdve tilos lesz használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában - döntött hétfőn a prágai önkormányzat.    Csehországban jelenleg nagy hiány van az arcmaszkokból.

Egyre több nyugat-balkáni ország vezet be szigorú intézkedéseket az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, a fertőzöttek száma azonban napról napra tovább nő. Bosznia-Hercegovina főként horvátok és bosnyákok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban katasztrófahelyzetet hirdettek hétfőn.      Montenegróban ugyan még egy fertőzöttet sem regisztráltak, ám a podgoricai kormány elővigyázatosságból lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt. Koszovó felfüggesztette az összes induló repülőjáratot, nemzetközi busz- és vasúti járatot, valamint a településközi járatot is, az országba csak a koszovói állampolgárok léphetnek be, őket 14 napos házi karanténra kötelezik. Az észak-macedóniai politikusok a járványra való tekintettel az április 12-re tervezett előrehozott parlamenti választás elhalasztását kezdeményezték a köztársasági elnöknél. 

Egységes intézkedéseket vezetnek be a német tartományok a koronavírus-járvány miatt az emberek közötti fizikai kapcsolatok korlátozására - jelentette be Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben.

Kiemelte: a szövetségi kormány és a 16 tartomány közös irányelveit annak alapján dolgozták ki, hogy a tudomány megállapítása szerint a társadalmi távolságtartás, vagyis az emberek közötti közvetlen, fizikai kapcsolatok korlátozása a leghatékonyabb módszer a járvány lassítására.

A lakosság ellátását biztosítani kell, ezért az élelmiszerüzletek, háztartási boltok, gyógyszertárak, üzemanyagtöltő-állomások, bankok, postahivatalok, tisztítók, fodrászok, újságosok, állateledel boltok, kertáruházak nyitva maradhatnak és egy sor szolgáltatást továbbra is igénybe lehet venni, de a játékterektől kezdve a templomokig egy sor intézmény működését fel kell függeszteni, amely hozzájárulhat a koronavírus terjedéséhez és nem szükséges a mindennapi élethez - mondta Angela Merkel.

Spanyolország keddtől lezárja szárazföldi határait a koronavírus-fertőzés terjedésének csökkentése érdekében - jelentette be a spanyol belügyminiszter hétfőn. Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 8744, amelyből több mint 6600 esetet a madridi tartományban diagnosztizáltak. A betegségbe 297-en haltak bele, és több mint 520-an már meggyógyultak belőle.

Iránban 853-ra emelkedett az új koronavírus-fertőzés okozta halálesetek száma, miután az utóbbi 24 órában 129 beteg vesztette életét. Irán-szerte 14 991 fertőzöttet tartanak számon, az utóbbi 24 órában a hatóságok 1053 új fertőzést jegyeztek fel.

Több muszlim ország - így Malajzia, Egyiptom, Törökország és Szaúd-Arábia is -  újabb szigorításokat vezetett be.