Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Varga Mihály: idén 6,8 százalékkal nőhet a magyar gazdaság

2021. november 04. - 14:31

Az energiaárak megugrása, az infláció megemelkedése és a vírushelyzet romlása miatt a Pénzügyminisztérium (PM) korábbi várakozásait csökkentve, 6,8 százalékos gazdasági növekedésre számít idén - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) nemzetközi biztosítási konferenciáján csütörtökön Budapesten. A miniszter kiemelte ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet, az Európai Unióban csak 10 ilyen ország van.

A miniszter felidézte, hogy két hónappal ezelőtt 7-7,5 százalékos növekedést vártak. A visszafogottabb növekedési várakozások okai közül kiemelte, hogy az energiaárak emelkedése jelentősen fogja fékezni az európai gazdaságok teljesítményét, az infláció pedig ezzel párhuzamosan magasabb lehet. A koronavírus okozta hatás, bár kisebb lesz, mint a második és a harmadik hullámnál, de szintén fékezni fogja a gazdaságot - jelezte.

    Varga Mihály kiemelte ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet, az Európai Unióban csak 10 ilyen ország van. Mint mondta, a növekedést a szolgáltató szektor és az ipar húzta.

    A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy idén a második negyedévben közel 18 százalékos volt a gazdasági növekedés mértéke Magyarországon, ami jelzi azt is, hogy részben sikerült a magyar gazdaság szerkezetét módosítani. Hangsúlyozta, hogy a növekedési pálya folytatása áll a kormány gazdaságpolitikájának középpontjában.

    Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatait ismertetve elmondta: tovább csökkent, és idén szeptemberben 3,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Ma már 4,7 millió ember dolgozik az országban, ami egymillióval több a 2010-es szintnél - mutatott rá.

    Varga Mihály kitért arra, hogy a jövedelmek és a megtakarítások is nőttek, és ez a folyamat folytatódik. A személyi jövedelemadó (szja) visszatérítése 600 milliárd forintot jelent majd a családoknak, jövőre a 25 év alattiaknak nem kell szja-t fizetni, ami 120-130 milliárd forintot hagy az érintetteknél. Emellett bérintézkedések lesznek a szociális, a kulturális, az oktatási és az egészségügyi ágazatban, valamint visszaépítik a 13. havi nyugdíjat - hívta fel a figyelmet.

    Így van tere annak, hogy a biztosítási szektor megtalálja a maga lehetőségeit - fogalmazott.

    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatait felidézve a miniszter jelezte: nőttek a biztosítási díjbevételek, emelkedett a szerződések állománya, a szektor 2020-ban is jól teljesített, 2021-ben pedig kezd visszatérni a korábbi növekedési lendület. A biztosítási szektor működése stabil, biztonságos Magyarországon - összegezte Varga Mihály.