Varga Judit: az igazság mindig győzedelmeskedik

2020, június 24 - 18:47

A veszélyhelyzet alatt hozott intézkedések szükségesek, arányosak és sikeresek voltak, ahogyan azt mindig is ígértük - ez olyan igazság, amely mindig érvényben marad függetlenül attól, hogy hányszor tagadják meg azok, akik a saját politikai céljaikat akarják keresztülvinni - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a brüsszeli Euractiv honlapján megjelent írásában.

A tárcavezető kiemelte, a koronavírus-járvány elleni sikeres küzdelem és a veszélyhelyzet vége után abban reménykedtek, hogy végre elérkezett az igazság pillanata: véget érnek a Magyarország ellen irányuló példátlan kritikák, és azok, akik az országgal kapcsolatban ezeket a felháborító állításokat tették, egy pillanat erejéig megállnak és önvizsgálatot gyakorolnak. Úgy tűnik azonban, hogy ebben a kiélezett időszakban az igazság kevésbé számít, ha politikai célok keresztülviteléről van szó - fűzte hozzá az igazságügyi miniszter.
"Már korábban is elmondtam, hogy Brüsszel Magyarország démonizálásával többet foglalkozik, mint a jogállamiság tiszteletben tartásával, amelyet következetesen és ugyanúgy kellene minden tagállamra vonatkozóan alkalmazni - hangsúlyozta Varga Judit.
Hozzátette, ha valóban eljönne az igazság pillanata, kiderülne, hogy a különféle nemzetközi szervezetek "jogállamiság" eszköztára mennyire kiszolgáltatott a politikai visszaéléseknek. Az összes EU-tagállam által elfogadott objektív szabványok, a megbízható és kiegyensúlyozott információforrások, valamint a mindenki számára átlátható és tisztességes eljárások hiányában a jelenlegi jogállamisági mechanizmus továbbra is különböző politikai érdekek rabja marad.
"Noha az elmúlt hónapokban Magyarország volt célkeresztben, bármely tagállamból bármikor célpont válhat" - mutatott rá a tárcavezető.
Varga Judit szerint a "független" civil szervezetek, a nyugati, liberális politikusok és az baloldali európai parlamenti képviselők, a velük hasonlóan gondolkodó média képviselőivel együtt, tökéletes harmóniában voltak, és diktatúrát kiáltottak, amikor a magyar kormány bevezette a veszélyhelyzetet a Covid-19 járvány leküzdése érdekében, amit később az Országgyűlés a szükséges kétharmaddal erősített meg.
Az igazságügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy június 18-án a kormány megszüntette a veszélyhelyzetet, miközben több uniós tagállamban a mai napig különleges jogrend van érvényben. A kormány gyors és hatékony intézkedéseinek, valamint a magyar emberek együttműködésének és szolidaritásának köszönhetően, sikeresen kezelték a járvány első hullámát.
"Mindenki számára viszonylag gyorsan világossá vált, hogy a magyar intézkedések nem egy diktatúra, hanem az európai család egy olyan tagjának az intézkedései voltak, amely mindent megtett azért, hogy kezelje azt a válságot, ami mindenkit kihívások elé állított" - fogalmazott a miniszter.
"Európának ma együttműködésre van szüksége, olyan partnerek együttműködésére, akik törekednek az igazságra és védelmezik azt. Egy olyan igazságot, amely lehetővé teszi egy olyan harmonikus, fenntartható közösség kialakítását, amely biztosítja, hogy a bennünket irányító szabályokat és törvényeket mindannyiunkra ugyanúgy alkalmazzák. Ehhez a jövőképhez Magyarország kész hozzájárulni" - hangsúlyozta Varga Judit.

 MTI 2020. június 24.