Újabb védőeszközökkel segítjük a háziorvosokat és az alapellátásban dolgozókat

2020, április 9 - 20:56

Az eddig már a házi orvosoknak felajánlott 280 ezer sebészeti maszkon túl újabb védőeszközökkel segíti a kormány a háziorvosokat és az alapellátásban dolgozókat.

Korábban 280 ezer sebészeti maszkot és 19 ezer FFP maszkot biztosított a kormány a háziorvosoknak, amelyeket az Országos Mentőszolgálat megyei mentőállomásain vehettek át azok, akik kifogytak az egyéni védőfelszerelésekből. Ezek megléte egyébként a háziorvosi praxis minimum feltételei közé tartozik. A megerősített hazai gyártásnak és a hazánkba érkező import-szállítmányoknak köszönhetően az Operatív Törzs jóváhagyásával újabb 520 ezer sebészeti maszkot kaptak a kormányhivatalokon keresztül az alapellátásban dolgozók: a háziorvosok, házi gyermekorvosok, a vegyes háziorvosok, háziorvosi ügyeletek, fogorvosok és ügyeletek.Továbbá hamarosan újabb védőeszközökre is számíthatnak: 3420 FFP2 maszk és 320.000 védőkesztyűt szállítanak az alapellátásba.

Fontos tudni, hogy a koronavírus-járvány  kapcsán  bevezetett eljárásrend a háziorvosok védelmét is szolgálja. A háziorvosok alapvetően telefonos konzultáció során állapíthatják meg valakiről, hogy fertőzésgyanús-e vagy sem. Ha valakit gyanúsnak talál, akkor a háziorvos rendeli meg a mentőt mintavételre a házhoz, és a laborvizsgálat eredményéről is telefonon tájékoztatja a páciensét.