Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Újabb szintet lépett a járvány - napokon belül a csoportos fertőzés szakaszába lépünk

2020. március 16. - 20:22

Újabb szintet lépett a járvány. A járvány első szakasza az egyedi fertőzésekkel befejeződött, a következő napokban a csoportos fertőzések szakaszába lépünk – nyomatékosította Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos. Magyarországon is ugyanaz a folyamat kezdődik, amely a többi európai országban. A következő napokban belépünk abba a szakaszba várhatóan, ami már a csoportos fertőzéseknek a szakaszát jelenti. Ebben a szakaszban már nem lehet megmondani, hogy ki kitől, hogyan, kapta meg a vírust.

 Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos mai sajtótájékoztatójának kivonata.

„Ezt úgy tudják legjobban elképzelni, hogyha az influenza-járványhoz hasonlítjuk ezt a szakaszt, hiszen az is egy légúton terjedő vírusos megbetegedés, és nagyon jól tudjuk, hogy a fertőző forrás nem minden esetben fellelhető” – magyarázta az országos tiszti főorvos.

Olyan szakaszba lépünk, ahol egy láthatatlan ellenséggel kell szembeszállnunk közösen, együttMagyarország összes lakosa egy nagy erőfeszítést kell, hogy tegyen.

Nyilvánvalóan ott, ahol a terjedésnek a lehetősége megvan, és ez elsősorban a közösségek és a szoros kontaktusok helyzete, ott nagyobb számban fognak megbetegedések történni.

Bizonyosan nem lesz egyikünknek sem az élete olyan egy darabig, amilyen az ezt megelőző időszakban volt. A vírus terjedésének a meggátolásában mindenkinek megvan a maga szerepe. Különösen is megszoktuk, hogy Magyarországon egy rendkívül jó járványügyi, nagyon kedvező járványügyi helyzet van, ezért sem mi, sem a megelőző korosztály nem szokott ahhoz, hogy világjárvány van.

Ezt nekünk egy új magatartásformával, de tudatosan kell kezelnünk, és magunkért és egymásért is megtenni mindent, amit csak lehetséges. Most más szokásokra lesz szükségünk, mint amit megszokott életünkben nap mint nap élünk. Ahogy a miniszterelnök úr is fogalmazott, az élet nem lesz olyan, mint ahogy megszoktuk.

Minimalizálni kell most a személyes kapcsolatokat.

·         Aki teheti, maradjon otthon. Minden személyes érintkezés, emberi kontaktusok, egyfajta veszélyforrást jelenthetnek, a legnagyobb mértékű csökkentésére törekedjünk.

·         Aki megteheti, ne menjen közösségbe, se a megszokott kis klubjaiba, mert veszélyforrás lehet.

·         A zárt terek rendkívül veszélyesek lehetnek.

·         Az időseket kérjük, hogy lehetőleg maradjanak otthon! A vírus rájuk nézve a legveszélyesebb. Amennyiben a családjuk tudja őket segíteni, az a legideálisabb helyzet, de hogyha nem, akkor az önkormányzatokhoz fordulhatnak az időseink, hogy a gondoskodás megtörténjék róluk. Ne menjenek az orvosi rendelőbe ha nem muszáj. Számos intézkedés bevezetése megtörtént, hogy ne kelljen személyesen megjelenni az orvosi rendelőben és egy zsúfolt váróban ücsörögni.

·         A nagyszülőknek látogatását, hogyha lehet akkor halasszuk el.

·         Ugyanígy féltjük az egészségügyi dolgozókat, akik már 65 év felett vannak, hiszen rájuk természetesen ugyanolyan veszély leselkedik. Ez nem azt jelenti, hogy ők kivonódnak a munkából, hanem nagyon is kérjük, hogy a tudásukkal, tanácsaikkal a telefonos segítség révén ezt a munkát, a tájékoztatást segítsék elő.

·         Hogyha valaki tünetet észlel magán, akkor telefonon keresse háziorvosát.

·         A tömegközlekedést is mellőzzük, hogyha ez lehetséges.

·         Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a személyi higiéné betartása mennyire fontos ezekben a napokban, és a járvány ideje alatt végig.

·         Fontos a gyakori és alapos kézmosás. Hazaérkezés után, ételkészítés előtt és közben, étkezés előtt, természetesen a mosdó használatát követően, tüsszentés, köhögés etikettje, a beteggel történő érintkezés során számos alkalommal és főképpen a végén, és különösen is figyeljünk az állatokkal, vagy állati ürülékkel való érintkezésre.

·         A szemhez, szájhoz ne nyúlkáljunk, mert hiszen a nyálkahártyáink érintetésével is bajt tudunk okozni magunknak, a betegség terjesztése lehetséges.

·         A maszk használata egészséges embernél nem szükséges, nincs rá szükség. A betegre kell egy maszkot helyezni akkor, amikor elszállítják és az intézménybe kerül.

·         Rendkívül fontos, hogy az otthonunkat tartsuk tisztán, gyakran megérintett felületeket gyakran mossuk le és, hogyha tényleg ezen túl is kérdések maradnak, akkor hiteles forrásból tájékozódjanak.

·         Akik külföldről jönnek haza, kérjük őket, hogy   maradjanak otthon 2 hetes önkéntes karanténba.

·         A különösen járványos területekről hazaérkezőknek hatósági házi karanténban kell maradnia.

 

Egységes, jól összehangolt, előremutató intézkedésre és egy felelős magatartásra van szükség ahhoz, hogy a járvány görbéjét lehetőleg leglaposabbra vegyük, tehát a megbetegedéseknek a számát minimalizáljuk amennyire csak lehet.

 

A sajtótájékoztató megtekinthető:

 

https://www.youtube.com/watch?v=NiWEhJmYjQI&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1ZzkQqOoM-hdVdqQFghWsU9uyySKl3yS77WlBBYgncASgTGRd4Q__T2DE