Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Tekintsenek be a mentők munkájába!

2020. április 06. - 20:47

A koronavírus-járvány új feladatokat, és persze sok terhet jelent a mentők számára is. A mentőszolgálatnál kijelöltek kifejezetten koronavírus-gyanús személyek ellátását végző egységeket. Ők külön mentőállomáson is tartózkodnak. Most Ön is betekinthet egy fővárosi mentesítő pont minden napjaiba, ahonnan a mentők elindulnak, amikor a háziorvos egy fertőzés-gyanús személyhez hívja őket. A mentők ilyenkor szigorú protokoll szerint és védőfelszerelésben mennek ki a házhoz, hogy elvégezzék a mintavételt.

Összesen országosan 60 ilyen kijelölt, speciális védőeszközökkel ellátott egység dolgozik most az országban. Ezek az egységek nem vesznek részt másfajta betegellátásban, illetve szállításban. Az ilyen mentőegységek fertőtlenítésére, a védőeszközök pótlására úgynevezett mentesítő zónákat jelöltek ki  az ország minden megyéjében.   Természetesen a mentők dolga az is, hogy  kórházba szállítsák a súlyos tüneteket mutató, kórházi ellátásra szoruló betegeteket.

Miután a mintavételről a mentők visszaérkeznek a mentesítő pontra, még számos előírást kell követniük, mielőtt másik beteghez indulnának. Amíg a mentőautó fertőtlenítése folyik, addig a mentősök kivetkőznek a védőruhákból, majd fertőtlenítik magukat is. Ezután vehetik fel az új védőfelszerelést.

Ez a helyzet a szakmai tudáson túl, még fokozottabb körültekintést és odafigyelést igényel a mentősöktől is.

A koronavírus-járvány elleni védekezés frontvonalában  a mentők is ott vannak. Köszönet nekik.

Riport (az MTVA engedélyével)

Koronavírus-fertőzés gyanújakor a háziorvos mentőt küldhet a házhoz mintavételre

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/koronavirus-fertozes-gyanujakor-haziorvos-mentot-kuldhet-hazhoz-mintavetelre-0