Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Szijjártó: nem szabad ideológiai és politikai kérdést csinálni a vakcinából

2021. április 01. - 13:15

A koronavírus-járvány ellen az oltás az egyetlen alternatíva, ezért a vakcinákból semmiképpen sem szabad ideológiai és politikai kérdést csinálni - mondta csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek Genfből, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójával, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal tartott közös sajtótájékoztatót.


"Világosan látszik, hogy az egész világon exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, újabb és újabb variánsok lépnek fel, ezért az oltásnak nincs alternatívája, gyorsan kell oltani annak érdekében, hogy megvédjük az embereket" - jelentette ki a miniszter.
    Szijjártó Péter kiemelte, hogy a WHO kiváló példát mutatott azzal, hogy nem csinált ideológiai kérdést a vakcinákból.
"Mindazok, akik ideológiai kérdéssé tették Brüsszelben az oltást, azok gyakorlatilag emberek halálát okozták" - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ezzel lassítják az oltási kampányokat és aláássák az oltási hajlandóságot.
    Egyúttal arra szólította fel a magyar ellenzéket, "hagyjon fel az oltásellenes kampánnyal, és ne tegyen ideológiai vita tárgyává egyes oltóanyagokat, elbizonytalanítva ezzel az embereket".
 A WHO főigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatón Szijjártó Péter azt is elmondta, a jövőben is fontos lesz az oltóanyagok utánpótlása, ezért Magyarországon is kialakítanak erre a célra gyártási kapacitást, amely 2022 végére már rendelkezésre fog állni.
    A felek bejelentették, hogy április végén a WHO európai vezetői is Magyarországra látogatnak, hogy e gyártási kapacitásnak az európai, illetve a globális láncba történő bekapcsolásáról tárgyaljanak.
 A sajtótájékoztatón a miniszter kiemelte, hogy az Európai Unióban Magyarország vezető szerepet tölt be a lakosságarányosan oltottak számát tekintve, mert lassan eléri azt, hogy a felnőtt lakosság 25 százaléka legalább az első oltást megkapja.
    "Minél több embert tudunk beoltani, annál több életet mentünk meg" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szintén kiemelte az oltóanyagok helyi gyártásának a szükségességét, hozzátéve, hogy a WHO törekedni fog arra, hogy támogassa Magyarországot ennek megvalósulásában.
    A főigazgató elismerően nyilatkozott a magyarországi oltási kampány gyorsaságáról is. Az immáron 24 százalékos lefedettséget rendkívül meggyőzőnek nevezte, és arra biztatta Magyarországot, "tartsa meg ezt a lendületet".
A főigazgató ezen kívül a járványügyi rendelkezések - egyebek közt a maszkviselés - betartásának fontosságára is felhívta a figyelmet.


MTI 2021. április 1.