Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Szijjártó: megduplázta raktárkapacitását a Lucart Kft. Nyergesújfalun

2021. július 15. - 13:34

Megduplázta raktárkapacitását az olasz érdekeltségű Lucart Kft. Nyergesújfalun, a 900 millió forintos beruházáshoz 282 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a kormány - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az üzemben tartott rendezvényen.


Szijjártó Péter kiemelte: az új raktárbázisépítéssel a cégnél 92 munkahely vált "betonbiztossá". Ez az egyetlen olyan cég a magyar papíráru piacon, amely rendelkezik az Európai Unió úgynevezett Ecolabel minősítésével, innen látják el a kelet-közép-európai piacokat is - hangsúlyozta.
    Úgy vélte, ami a Lucartnál zajlik, az jól összefoglalja azt a magyar gazdaságstratégiai célkitűzést, amely szerint úgy növelik a gazdasági teljesítményt, hogy közben csökkentik a károsanyag-kibocsátást. Hozzátette, hogy a világon 21 ország, közöttük Magyarország tartozik ezek közé az országok közé. Ez jó esélyt ad arra, hogy a körforgásos gazdaságra minél előbb át tudjunk állni, ezért tiltottak be egyes egyszer használatos műanyagtermékeket júliustól Magyarországon - mondta.
    Kiemelte, hogy Olaszország Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere, a magyar gazdaság 3. legfontosabb exportpiaca, és a 7. legnagyobb beruházási közösség Magyarországon az olasz. A magyar-olasz kereskedelmi forgalom az első négy hónapban közel 30 százalékkal nőtt, ha ez folytatódik, akkor rekordot dönthet idén - tette hozzá.
    Szijjártó Péter kitért arra, hogy verseny indult a világgazdaságban, amely eldönti, kik lehetnek az új korszak nyertesei. Azok az országok kerülnek a győztesek oldalára, amelyek képesek a lehető legtöbb új beruházást magukhoz vonzani - húzta alá.
    A Lucart Kft. sajtóközleménye szerint a saját ingatlanon végrehajtott 4600 négyzetméteres bővítéssel már 10 ezer raklapnyi készárut raktározhatnak. A fejlesztés előtt a Lucart 3 külső raktárt használt az alappapírok és a késztermékek tárolására, a szállítás jelentős többletköltséget okozott a cégnek. A raktárbővítés mellett az üzemben további két raklapozó robotot is telepítettek.
    "A világjárvány okozta válság egyik üzenete, hogy szerencsésebb a termelés teljes vertikumát egy helyre koncentrálni. A raktárbővítés is a még hatékonyabb kiszolgálást teszi lehetővé" - mondta Babák Ákos, a Lucart Kft. ügyvezető igazgatója a közlemény szerint.
    Az újrahasznosított papír a társaság franciaországi és olaszországi gyáraiból érkezik Nyergesújfalura, többek közt WC-papír, kéztörlő és papírtörlő alapanyagaként.
    A Lucart Kft. árbevétele 2020-ban megközelítette a 6,2 milliárd forintot, ennek közel negyede származott exportból. A cég főbb kereskedelmi partnerei Bulgária, Moldova, Románia és Szlovákia.
    A Pasquini család által 1953-ban alapított Lucart piacvezető európai vállalat, amely háztartási higiéniai termékeket gyárt. A Lucart termelési kapacitása meghaladja az évi 395 ezer tonna papírt. A gyártott mennyiség több mint fele újrahasznosított anyagból származik. A cég több mint 1600 alkalmazottat foglalkoztat 11 üzemében, amelyek közül öt Olaszországban, három Spanyolországban, egy-egy pedig Franciaországban, Nagy-Britanniában és Magyarországon található.

MTI 2021. július 15.