Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Szijjártó: háromszázezer adag AstraZeneca vakcinát adott kölcsön Magyarország Szlovéniának

2021. június 02. - 14:02

Magyarország háromszázezer adag AstraZeneca vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy az fel tudja gyorsítani oltási kampányát - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: azért tudnak segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált.
    "A világjárvány még inkább világossá tette számunkra, hogy a szomszédokkal való egymásra utaltság és kölcsönös függés milyen komoly jelentőséggel bír" - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: minél sikeresebben védekeznek a szomszédos országok, annál nagyobb biztonságban vannak a magyarok is.
    "Ezért is érdekünk, hogy a szomszédaink gyorsan tudjanak oltani" - húzta alá. Minél előbb oltanak a szomszédok, annál gyorsabban lehet közlekedni a két ország között, és annál kisebb az esélye annak, hogy megfertőzik egymást - tette hozzá Szijjártó Péter.
    Elmondta: másfél éve világrengető kihívással állnak szemben, olyannal, amely még a gazdag és erős országok egészségügyi rendszereit is rendkívüli próba elé állította.
    Létrejött azonban egy széles körű konszenzus, amely arról szól, hogy a megoldást a járványra csak a vakcina jelenti. Sajnos azonban az európai vakcinabeszerzést Brüsszel elrontotta - jelentette ki.     Ez nem egy politikai vélemény, hanem számokkal alátámasztott igazság - tette hozzá.
    Érdemes megnézni, hogy az amerikaiak, az izraeliek és a britek mennyivel gyorsabban és mennyivel többet tudtak oltani, mint az Európai Unió - mutatott rá.
    Ráadásul a mennyiségi problémák mellett az elosztási mechanizmus korrektsége kapcsán is számos kétség merült fel - jelentette ki.
    "Magyarország azonban sikeresen kezelte a világjárványt. Oltásban Európa éllovasai vagyunk" - mondta.
    Ez azért van így, mert Magyarország a vakcinát nem ideológiai és nem geopolitikai kérdésnek tekinti. "Mi a vakcinát annak tekintjük, ami: emberéletek megmentésének eszköze" - húzta alá.
    Úgy vélte: a lassabb és kisebb mennyiségű vakcinaszállítmányok a szlovénokon sem segítettek, és az elosztási mechanizmus során valahogy a közép-európai országok is hátra sorolódtak.
    "Ezért segítünk most szlovén barátainknak, és háromszázezer AstraZeneca vakcinát adunk nekik kölcsön" - fűzte hozzá.
    Puklukar megköszönte Magyarországnak az oltóanyagokat, és - mint mondta - ahogy lehetőségük lesz rá, a nyár végéig, legkésőbb őszre szeretnék visszaadni.
    "Minden adag oltóanyag fontos számunkra, hogy a kormány oltási terve kivitelezhető legyen" - hangsúlyozta. Úgy vélte: az országok közötti szolidaritás felbecsülhetetlen érték, erre kell építeni a járvány elleni harcban.
    Jansa elmondta: Szlovéniát négy baráti ország veszi körül, ezért nincs egyedül a világjárványban.
    Magyarország mostani gesztusa is ezt a tényt bizonyítja - hangsúlyozta.
    Magyarország jobban fel volt készülve a járványra, mint az európai átlag, ezért tavaly tavasszal, a járvány első hullámában is segítséget nyújtott Szlovéniának - mondta.
    A szlovén kormányfő még egyszer megköszönte azt a segítséget, amelyet Magyarország tavaly nyújtott a szlovén kórházak számára.
    Magyarország átlagon felül teljesített, ami az oltások beadásának gyorsaságát és az ország átoltottságot illeti - mondta Jansa, és gratulált az elért eredményhez.
    "Az Európai Unió Tanácsának elnökségét július 1-jétől betöltő ország miniszterelnökeként is szeretném megköszönni azt a segítséget, amelyet Önök Szlovéniának és más országoknak nyújtottak a régióban" - mondta Janez Jansa a magyar külügyminiszternek.

MTI 2021. június 2.