Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Szijjártó: az emberek életének megmentése nem lehet politikai kérdés

2022. február 09. - 14:42

Kizárólag politikai oka van annak, hogy a koronavírus elleni orosz és kínai vakcinát még nem hagyták jóvá világszinten, pedig megfelelnek a hatékonysági és biztonsági követelményeknek - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán élő Facebook-bejelentkezésében.

 Szijjártó Péter elmondta, Lyonba indul, ahová az Európai Unió soros francia elnöksége összehívta az uniós külügy- és egészségügyi minisztereket, hogy a koronavírus elleni világméretű küzdelemmel foglalkozzanak, különös tekintettel a fejlődő országok segítésére.
    Új vírusvariánsok addig tudnak kialakulni, amíg a világ több országában alacsony az átoltottsági szint - hangsúlyozta a miniszter, igazat adva az Egészségügyi Világszervezet, a WHO főigazgatójának, aki szerint a vakcinagyártás csak kapacitási kérdés.
    Szijjártó Péter szerint a koronavírus elleni orosz és kínai vakcinák világszintű engedélyezése csak politikai okok miatt nem történt meg, pedig megfelelnek a hatékonysági és biztonsági követelményeknek.
    Az emberek életének megmentése nem lehet politikai kérdés - emelte ki a miniszter.
    Szijjártó Péter közölte, franciaországi látogatásának másik oka, hogy konzuli képviseletet nyitnak a városban. Franciaország e térségében ugyanis több mint 20 ezer magyar lakik, akik ezáltal hatékonyabban és kényelmesebben tudják majd intézni az ügyeiket - fűzte hozzá.
    Kitért arra is, hogy Franciaország a kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a lyoni központtal rendelkező régió pedig - a párizsi régióval holtversenyben - a legfontosabb a gazdasági kapcsolatok szempontjából, mert számos, Magyarországon jelentős beruházással rendelkező, magas technológiai színvonalat képviselő cég bázisa van ott.
    A francia vállalatok magyar beruházásai pedig az elmúlt években fontos szerepet játszottak a magyar gazdaság növekedési pályájának fenntartásában - hangoztatta a miniszter.

MTI 2022. február 9.