www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Szijjártó: 2021-ben is megvédjük a magyar érdekeket

2021. január 04. - 18:28

A kormány 2021-ben is megvédi a magyar érdekeket - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a MTI-nek hétfőn. Szijjártó Péter azt mondta, 2020 egészen biztosan szerepelni fog minden történelemkönyvben a koronavírus-járvány és hatásai miatt, de ugyanez az idei évre is igaz lesz, ugyanis folytatódik a küzdelem a pandémia ellen.

Ezen harc során a kormány idén is megvédi majd a magyar nemzeti érdekeket, és semmilyen nyomásgyakorlásnak nem fog engedni - hangoztatta.
    A miniszter úgy fogalmazott, hogy "továbbra is két lábon állunk" az oltóanyag-beszerzés ügyében.
    "Minden egyes sikerrel kecsegtető vakcinafejlesztésnél ott vagyunk, legyen az tőlünk nyugatra vagy keletre" - mondta.
    Hozzáfűzte: ha valahol a világon biztonságos oltóanyagot kísérleteznek ki, a kormány mindent megtesz azért, hogy az minél gyorsabban a magyar emberek rendelkezésére álljon.
    "Továbbra is megvédjük magunkat mind a déli határon, mind pedig Brüsszelben az illegális migrációval szemben" - jelentette ki Szijjártó Péter.
    Úgy vélekedett: egészen biztos, hogy a világjárvány mellett az illegális bevándorlás lesz a másik leglényegesebb kihívás idén. Brüsszel migrációbarát politikája folytatódik, ennek nyomán újabb migrációs nyomásra kell felkészülni.
    A migrációs folyamatok sajnos már nemcsak kulturális és biztonsági kockázatot jelentenek majd, hanem járványügyit is - mondta.
    Ezért a kormány idén is mindent megtesz az illegális bevándorlás ellen. Megvédi a déli határt, valamint az álláspontját Brüsszelben: Magyarországra továbbra sem léphet be egyetlen migráns sem. A kabinet továbbra is mindent megtesz a magyar munkahelyek védelméért - közölte.
    "Jelenleg 78 nagyvállalati beruházásért versenyzünk, és emellett újabb, több mint 300 milliárd forintnyi hitelt fogunk biztosítani azon magyar vállalatok számára, amelyek megpróbálják kihasználni a világgazdasági, világpiaci változásokból fakadó lehetőségeket" - közölte a tárcavezető.
    "Hiszen pontosan tudjuk", hogy a magyar gazdaság exportorientált: annál jobban teljesít, minél többet tudnak exportálni a magyar cégek. Ahhoz azonban, hogy a gazdaság jól teljesítsen, arra van szükség, hogy az emberek dolgozzanak, ehhez pedig meg kell védeni az egészségüket és a munkájukat - mondta Szijjártó Péter.

MTI