Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Semmelweis Egyetem: február végéig 12 hallgató jelezte, hogy a koronavírussal érintett területen járt

2020. március 05. - 19:30

A Semmelweis Egyetemen február végéig tizenkét hallgató jelezte, hogy a koronavírussal érintett területen járt. Az eredmények alapján, függetlenül attól, voltak-e tüneteik, kéthetes járványügyi megfigyelés alá helyezte őket az egyetem - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben kiemelték: a Semmelweis Egyetemen Magyarországon elsőként vezettek be óvintézkedéseket a koronavírusra való tekintettel. A szorgalmi időszak megkezdése előtt, január 28-án minden hallgató megkapott egy részletes kérdőívet (magyarul, angolul és németül, a képzés nyelve szerint), amely alapján felmérték, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust. Legutóbb március 2-án és március 5-én kapta meg minden hallgató három nyelven az egyetem rektorának tájékoztatását. Ebben többek között kérik a hallgatókat, hogy ne utazzanak fertőzött területekre, illetve amennyiben ezt nem tudják elkerülni, vagy bizonyítottan fertőzött beteggel találkoztak, akkor 14 napig maradjanak távol az egyetemtől.

A fertőzött iráni diák nem tartotta be a fenti utasítást, nem jelzett vissza a kérdőívre - írták a közleményben. Felidézték: a Semmelweis Egyetem koronavírus által érintett iráni hallgatója február 22-én érkezett vissza Magyarországra Iránból. Felsőlégúti panaszai miatt február 28-án, pénteken hívta fel a külföldi hallgatók egészségügyi ellátásáért felelős Semmelweis Kft. Call Centerét. Miután elmondta, hogy nemrég tért haza Iránból, a Call Center azonnal elirányította a Dél-pesti Centrumkórházba (DPC). A diák azonban nem a DPC-ben jelentkezett, hanem március 2-án, hétfőn felkereste a Semmelweis Egyetem által biztosított háziorvosát. A vizsgálat során láza nem volt. A háziorvos azt javasolta, hogy maradjon otthon, majd az előzmények ismeretében a láztalan állapot ellenére megszervezte felvételét a DPC-be, amely március 4-én megtörtént.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este jelentette be, hogy kettő olyan betegünk is van, akit koronavírus-fertőzés miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani.

Forrás: MTI

Fotó: Semmelweis Egyetem