Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Rétvári: mintegy 700 milliárd forintból nőhet a tanárok, ápolók bére

2022. február 10. - 11:03

Több százezer, főként humánterületen - kórházakban, iskolákban, óvodákban, szociális területen - dolgozó ember bére nő az év elején mintegy 700 milliárd forintból - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Rétvári Bence elmondta: a koronavírus-járvány miatt több ország is azzal küzd, hogy gazdasági teljesítménye elérje a válság előtti szintet, Magyarországon viszont hat százalék feletti gazdasági bővülést mértek tavaly, ami megteremtette a gazdasági fedezetét annak, hogy az idén béremelések legyenek.
    A baloldal annak idején rosszul kezelte a válságot, hibás döntéseket hozott: iskolákat zárt be, tanárokat bocsátott el és elvett egyhavi bért a pedagógusoktól - mondta. Ezzel szemben most - a koronavírus-járvány alatt - a kormány 10 plusz 10 százalékkal emelte a pedagógusok bérét - hívta fel a figyelmet.
    Hasonló a helyzet a szociális és az egészségügyi dolgozóknál: az előbb említettek 20 százalékos, az utóbbiak 21 százalékos béremelést kaptak az év elején, míg az orvosoknak - egy többlépcsős bérfejlesztés után - akár a két és félszeresére is nőhetett a fizetésük.
    "Kevés ország mondhatja el, hogy úgy kezelte a koronavírus-válságot, hogy alatta az orvosok fizetését a két és félszeresére emelte" - hangsúlyozta Rétvári Bence.
    Hozzáfűzte, ma Magyarországon többen tudnak dolgozni, többet tudnak keresni az emberek, mint a baloldali kormányok idején.
    A kormány tervei szerint - folytatta - jövőre egy újabb nagy béremelés jöhet a pedagógusoknál és a szociális szférában.
    Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt is mondta, hogy amikor a Fidesz-KDNP átvette a kormányzást a baloldaltól, akkor 3,7 millió ember dolgozott, ma pedig 4,7 millió, akkor 72 500 forint volt a minimálbér, ma pedig 200 000 forint és 260 000 forint a szakmunkás minimálbér. "Ebből is látszódik, hogy sokkal kevesebben vannak kitéve a szegénység kockázatának" - fogalmazott Rétvári Bence.

MTI 2022. február 10.