Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Rétvári: a kormány újabb 10 százalékkal növeli a pedagógusok fizetését

2021. december 20. - 14:26

A járvány ellenére is emelkedik a pedagógusok bére: a gazdasági növekedésnek köszönhetően januártól 10 százalékos béremelés lesz a pedagógusoknál, ennek a többletfedezete mintegy 63 milliárd forint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.

 

Rétvári Bence azt mondta, a koronavírus-járvány okozta többletkiadások ellenére a kormány úgy döntött, hogy folytatja a béremeléseket a közszférában. Hozzátette: a gazdaság többletteljesítménye az, amely megalapozza ezeknek a béremeléseknek a fedezetét.     Hangsúlyozta: nem ez az első béremelés, hiszen tavaly, a járvány ellenére is már volt egy 10 százalékos béremelés és az első csoport, amelyik számára a kormány egy nagyobb léptékű béremelést indított. Szintén a pedagógusok voltak, amikor több év alatt 50 százalékos béremelést hajtottak végre körükben.
    A kormány terve az, hogy 2023-ban egy nagyobb léptékű pedagógus-béremelésre is sor kerülhet Magyarországon - tudatta az államtitkár.
    Mint mondta, az elmúlt években Magyarország több mint ezermilliárd forinttal többet fordított pedagógusbérekre, mint amennyi ezeknek a fedezete 2010-ben volt.
    Az államtitkár a közeledő választási kampánnyal kapcsolatban azt mondta, a baloldal ilyenkor mindig nagyokat ígérget és igyekszik a pedagógusokat, a pedagógus szakszervezeteket is belerántani a kampányba és sztrájkfenyegetéssel vagy másként kihasználni őket.
    A kampányban nagyokat ígérgetnek, de aztán kormányzásuk alatt a pedagógusok csak rosszul jártak - mondta, emlékeztetve arra, hogy  15 ezer pedagógusnak szüntették meg a munkahelyét és minden pedagógustól elvettek egy havi bért.     Magyarországnak viszont előre kell mennie és nem hátra. Azt az utat kell folytatnia, amelyben a gazdaság növekedéséből a pedagógusok bérének emelkedésére is megteremtődött a fedezet - hangoztatta Rétvári Bence.

MTI 2021. december 20.