Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

PM: már húszezren töltötték ki a nyilatkozatot a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez

2021. november 03. - 10:01

Megjelenése után, két nap alatt már több mint húszezren töltötték ki azt a nyilatkozatot, amelyen az adó-visszatérítés február 15-i kiutalásához megküldhetik adataikat a gyermeket nevelő adófizetők - közölte Tállai András a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva.

A Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az érintettek ezen a dokumentumon megadhatják az adóhivatalnak, hogy milyen bankszámlaszámra vagy postai címre kérik az adó-visszatérítést. Erre azért van szükség, mert a hivatal nem ismerheti minden érintettnek az utaláshoz szükséges adatát.
    A nyilatkozatot azonban csak azoknak a szülőknek kell kitölteniük, akik családi kedvezményre jogosultak ugyan, de a családi pótlékot nem ők kapják kézhez - mutatott rá az államtitkár. Így például ha az édesanya kapja meg a családi pótlékot, akkor neki nem, de a házastársának érdemes kitölteni a nyilatkozatot azért, hogy február 15-ig hozzájusson az adóvisszatérítéshez - tette hozzá.
    Tállai András kiemelte, hogy a jövő év elején majdnem kétmillió, gyermeket nevelő adófizetőnek adja vissza az állam az idén lerótt személyi jövedelemadót, az érintettek együttesen hatszázmilliárd forinthoz jutnak. Megjegyezte: ilyen horderejű állami intézkedés még nem volt Magyarországon, és szerinte biztosan nem is lesz, ha a következő választáson "Gyurcsányék" kerülnek hatalomra.
    Az úgynevezett visszadó-nyilatkozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján található meg, ott az szja-visszatérítés menüt kell keresni, majd a nyilatkozatra kattintva, ügyfélkapus azonosítás után tölthető ki a dokumentum. A nyilatkozatot 2021. december 31-ig kell a NAV-hoz eljuttatni. A hatóság azoknak folyósíthatja február 15-ig az adó-visszatérítést, akiknél ismeri az utaláshoz, postázáshoz szükséges adatokat. Aki a határidőt esetleg elmulasztja, jövőre az adóbevallásában veheti majd igénybe az adó-visszatérítést - ismertette Tállai András.

MTI 2021. november 3.