Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

PM: az OECD szerint a magyar gazdaság hamarabb és nagyobb erővel indulhat újra

2021. május 31. - 14:47

Európa egyik leggyorsabb oltási programjának, a korai nyitásnak és a gazdaság ellenálló képességének is köszönhetően erőteljes növekedés várható az idei és a következő évben - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által hétfőn kiadott, Gazdasági Kilátások című kiadvány Magyarországra vonatkozó részében. A szervezet gazdasági előrejelzése 2021-re 4,6 százalékos, míg 2022-re ennél erőteljesebb, 5 százalékos gazdasági növekedést vár - közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel hétfőn.


Az átfogó fiskális ösztönző csomag, mely bértámogatásokat, lakhatási támogatásokat és munkahely-megőrző intézkedéseket is tartalmaz, tovább erősítheti a gazdaság helyreállítását - rögzíti a dokumentum. Emellett a beruházások és az exportteljesítmény erőteljes emelkedését és a munkanélküliség további csökkenését prognosztizálja 2021-re a szervezet - írta a PM.
    A közleményben ismertetik: az OECD várakozásai szerint 2022-ben a beruházások és a fogyasztás is dinamikusan növekedhet, míg a munkanélküliség a válság előtti szintre csökkenhet vissza. A kiadvány 2021-re 7,5 százalékos, 2022-re pedig 5,9 százalékos költségvetési hiányt feltételez.
    Az előrejelzés visegrádi országokat érintő fejezetei alapján a dokumentum szerint az idei év vonatkozásában Magyarország gazdasági talpra állása lehet a legerőteljesebb.
    A világgazdaság egészére nézve az OECD 2021-re 5,8 százalékos, míg 2022-re némileg enyhébb 4,4 százalékos GDP növekedést valószínűsít, az OECD tagországok vonatkozásában ennél alacsonyabb, 5,3 százalékos és 3,8 százalékos emelkedést vár a szervezet - áll a közleményben.

MTI 2021. május 31.