Országos tisztifőorvos: valamennyi egészségügyi ellátáshoz előzetes telefonos bejelentkezés szükséges

2020. május 19. - 14:04

Továbbra is érvényes az a szabály, hogy valamennyi egészségügyi ellátás csak előzetes, telefonon történő bejelentkezés után vehető igénybe - hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a járványügyi szabályok betartása csak így lehetséges. A hétfői "egészségügyi nyitás", az egészségügyi szolgáltatások elindulásával ismét néhány intézményben tumultus alakult ki - közölte.
Az országos tisztifőorvos a családorvosok világnapja alkalmából megköszönte az ezen a területen dolgozó orvosoknak a rendkívüli körülmények között végzett munkát, helytállást.
A szakember beszélt a szúnyogok és a kullancsok által terjesztett betegségekről is. Elmondta, hogy ezek a vektorok nem játszanak szerepet a koronavírus terjesztésében. Bizonyos trópusi szúnyogfajok is terjeszthetnek betegséget az emberek körében is.  Magyarországon ezen a fajok csak elenyésző számban vannak jelen.
A Magyarországon is honos dalos szúnyog terjesztheti a nyugat-nílusi lázat, a bőrférgességet, illetve az usutuvírust, ám utóbbi kettő esetében még megbetegedést nem azonosítottunk Magyarországon - mondta.
Védekezni a szúnyogok ellen különféle szúnyogriasztó szerekkel lehet, illetve kerülni kell a ház körüli pangóvizek kialakulását, ahol a lárvák nagy számban kifejlődhetnek.
A kullancsok által terjesztett betegségekről Müller Cecília elmondta, a kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés lehet a Lyme-kór, illetve a vírusos agyvelőgyulladás.
Ha kullancsot észlelünk magunkon, azt a lehető legrövidebb időn belől el kell távolítani a bőrből. Érdemes szellős, de zárt ruházatban a szabadba menni.
Müller Cecília kérdés kapcsán elmondta, az irodai munka újraindulása során továbbra is figyelni kell a személyi higiéniára, a gyakori kézmosásra és kézfertőtlenítésre, a közös helyiségek többszöri fertőtlenítésére és az egymástól megfelelő távolság betartására.
A gyerekek maszkviselésével kapcsolatban elmondta, erre a rendelet külön nem terjed ki, azonban meglátása szerint hat éven aluli gyerekre nem érdemes "rákényszeríteni" a maszkot. Ugyanígy nem kell a szülőnek viselnie arcot védő eszközt játszótéren.
Az aktuális járványügyi helyzetről az országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt egy napban 21-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, öt ember halt meg a vírussal összefüggésben. Az aktív fertőzöttek száma 1677, 1412-en gyógyultak fel a betegségből. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka (756) budapesti, 55 százaléka (921-en) vidékiek. A 467 elhunyt közül 288-an budapestiek, 179-en pedig vidékiek voltak - ismertette.
Müller Cecília azt mondta, az utóbbi 10-14 napban a "trend" mindenképpen lefelé mutat, a kijárási korlátozások feloldásával egyelőre nem nőtt a megbetegedések száma, így a járvány továbbra is leszálló ágban van - hangoztatta.


MTI 2020. május 19.