Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Orbán Viktor: az oltás működik

2021. október 08. - 09:16

Már a sokadik variáns tombol, és várhatóan lesznek újabbak is, az őszi időjárás miatt pedig gyorsabban terjed a kórokozó. Amit azonban minden orvos biztosan mond, hogy az oltás működik, és a harmadik jobb, ha van, mint ha nincs - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A kormányfő beszámolt arról is, hogy jövő héten ő is felveszi a harmadik védőoltást. Közölte, hogy a magyar gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet, ezért lehetőség nyílik sok olyan lépésre, amelyre eddig nem lehetett gondolni: nyolcvanezer forintos nyugdíjprémiumot adnak, a családok visszakapják a 2021-ben befizetett adót és lehetőség van egyes szektorok bérének megemelésére is.

 

A vírus ellen csak az oltás segít

   Orbán Viktor miniszterelnök is felveszi a koronavírus elleni harmadik védőoltást. A kormányfő beszámolt arról is, hogy jövő héten adatja be  magának felveszi a koronavírus elleni harmadik védőoltást. Mindenkinek azt tanácsolta, hogy vegye fel a harmadik oltást.

    Közölte: a Covid-19 még fiatal vírus, így senki nem tud semmi biztosat, de már a többedik variáns tombol, és várhatóan lesznek újabbak is.
    Amit azonban minden orvos biztosan mond, hogy az oltás működik, és a harmadik jobb, ha van, mint ha nincs - fejtette ki.
    Hozzátette: az őszi időjárás miatt is gyorsabban terjed most a kórokozó.

Regisztráció oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

 

Nyugdíjprémium, családi adóvisszatérítés, fiatalok szja-mentessége


A magyar gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet, ezért lehetőség nyílik sok olyan lépésre, amelyre eddig nem lehetett gondolni. A kormányfő kifejtette: nyolcvanezer forintos nyugdíjprémiumot adnak, és a családok visszakapják a 2021-ben befizetett adót.
A kormányfő közölte: egymillió fiatalt érint majd, hogy nem kell szja-t fizetnie.
    Azért is küzdenek, hogy a 13. havi nyugdíj egészét visszaadhassák - mondta. Ennek a feltételei most még nincsenek meg, de ha a következő hónapokban mindenki jól teszi a dolgát az országban, akkor lehetővé válik - fogalmazott.

   Megjegyezte: ha pedig a minimálbért valóban fel tudják emelni 200 ezer forintra - ami azt jelentené, hogy a minimálbér magasabb lesz, mint a Gyurcsány-Bajnai-kormány idején az átlagbér volt -, "akkor egy szép évet zárhatunk majd".

 

Lehetőség van sokak bérének megemelésére

Bejelentette: 2022. január 1-jétől megemelik "az ápolónők bérét 21 százalékkal, a bölcsődei dolgozókét hússzal, a szociális világban dolgozókét húsz százalékkal, és a kultúrában dolgozókét is" húsz százalékkal.

   A miniszterelnök elmondta: a pedagógusoknak igazuk van, mert ők voltak az elsők, akiknél bérrendezést hajtottak végre 2013-2014 körül. Akkor egy nagyarányú emelés történt, de időközben a többi bér emelkedett, infláció is volt, így ők hátrább sorolódtak. Ez nem igazságos, és a pedagógusoknak igazuk van, hogy ők is bérrendezést akarnak - jelentette ki.
    Úgy vélte, a következő évben lehetséges egy 10 százalékos emelés, és 2023 januárjában - ha így megy tovább a gazdaság teljesítménye -, lehet nagyobb bérrendezést is csinálni. Most sztrájkra készülődnek a pedagógusok, így tárgyalni fognak egymással és megpróbálnak egy hosszabb távú megállapodást tető alá hozni - közölte.

 

Ki kell tartani a rezsicsökkentés mellett

    A kormányfő rámutatott arra, hogy számos európai országban alakult ki rezsiválság, miután a brüsszeli bürokraták szerint úgy érhető el az átállás a megújuló energiákra, ha emelkednek az árak.
    Szándékosan emelik az árakat - hangsúlyozta Orbán Viktor hozzátéve: a kérdés a politikai táborok között is egy harc, a baloldal most is piaci árakat szorgalmaz Magyarországon.
    Közölte: a kormány ezt elutasította, megvédte az alacsony rezsiszintet a parlamentben is, de ha elfogadta volna, hogy visszatérjenek oda, ahol a Gyurcsány-Bajnai-korszakban voltak, akkor több mint 360-370 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy átlagos családnak, havi 32 ezer forinttal több hiányozna a családi kasszából.
    Kifejtette: a rezsi rendkívül érzékeny dolog az olyan országoknak, mint Magyarország, "a magyar családokat a rezsiár meg tudja gyötörni". "Mi azt mondjuk, hogy a rezsit csökkenteni kell, meg kell védeni a családok szociális helyzetét", Brüsszel szerint viszont akkor lehet rákényszeríteni a gazdaságokat arra, hogy átálljanak a kevésbé szennyező energiákra, ha felemelik az árakat - magyarázta. Hozzátette: Brüsszel "nem a megoldás, hanem maga a probléma".

   Kiemelte: Magyarország, Lengyelország és Csehország követeli, hogy vonják vissza azokat a szabályokat, amelyek hozzájárultak a mostani magas árakhoz. Ennek érdekében több javaslatot is tettek már, és a két hét múlva esedékes csúcson a rezsikérdést ismét napirendre kell tűzni - fűzte hozzá.

 

 

Brüsszel az LMBTQ miatt tart vissza pénzeket

Orbán Viktor kifejtette: a magyar gazdaság valóban jó állapotban van, de az államadósság magas, 75 és 80 százalék közötti sávban mozog. "Amikor egy országnak van 75-80 százaléknyi államadóssága, akkor lehet, hogy a gazdaság jól teljesít, de a jég a talpa alatt vékony" - fogalmazott. Hozzátette: "itt nagyon észnél kell lenni, itt egy elhibázott gazdaságpolitikai döntés, egy rossz ütemezés beszakítja alattunk a jeget".
    Úgy vélte, muszáj a béremeléseket, a gazdasági teljesítményből fakadó bevételeket úgy felhasználni, hogy közben adósságot is tudjanak csökkenteni, és vissza kell vinni az államadósságot az 50 százalék körüli szintre.
    Kitért rá: ami a brüsszeli pénzeket illeti, úgy döntöttek, hogy a tagállamok közösen vesznek fel pénzt a világpiacról, és ezt, bizonyos célokra meghatározva, odaadják a tagállamoknak, hogy gyorsan ki tudjanak keveredni a válságból. Néhányan - köztük Magyarország - még mindig nem kapták meg a pénzt, ami nem fair, "ez azt jelenti, hogy nincs egyenlő verseny" - mutatott rá.
    Közölte: az EU azt mondja, hogy akkor adja oda Magyarországnak a pénzt, ha beengedjük az iskolákba az LMBTQ-aktivistákat. "Szerencsére a magyar gazdaság jól teljesít, és olyan áron nem akarjuk tőlük elfogadni a pénzt, hogy közben átengedjük a gyerekeink szexuális nevelését" - jelentette ki. Hozzáfűzte: ez a pénz jár nekünk, csak ez a vita időben egy csúszást eredményez.

 

A miniszterelnök azt is megjegyezte: Karikó Katalin "a mi hősünk, és megmentette az emberiség sok millió tagjának az életét". "Lehet, hogy ezért nem jár Nobel-díj", de hősies munkát végzett, és "nagyon büszkék is vagyunk rá" - jelentette ki.
    Elmondta: ugyanakkor van egy nemzetközi verseny, ahol fiatal szakmunkások mérik össze az erejüket, és itt a magyar fiatalok taroltak. Magyarország jövője nemcsak a Nobel-díjasokon múlik, hanem azon is, hogy lesznek-e világszínvonalú szakmunkásaink - vélte a miniszterelnök.