Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Orbán: a csata döntő fázisába léptünk, három nap múlva megérkezik az első adag vakcina

2020. december 23. - 14:13

Három nap múlva megérkezik a koronavírus elleni első adag oltóanyag Magyarországra - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai ülése után a Facebookon megjelent videójában.

"A csata döntő fázisába léptünk" - fogalmazott a kormányfő.
    Elmondta, az operatív törzs tanácskozásán még egyszer áttekintették és jóváhagyták az oltási tervet.
Az első vakcinákból először az orvosok, az ápolók és a betegek életéért küzdő, intenzív osztályon dolgozók kapnak oltási lehetőséget - közölte Orbán Viktor.
    Jelezte: később tömeges oltás is kezdődik Magyarországon, ám ennek pontos időpontját még nem tudni, az pedig, hogy milyen vakcinával történik majd, az az EU, illetve a magyar hatóságok által lefolytatott engedélyeztetési eljárásoktól függ.
A kormány mindenkivel egyeztet: nyugati, keleti, amerikai, európai, orosz, kínai és izraeli, engedélyeztetésre váró termékekről is tárgyal - tette hozzá.
    A miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy a tömeges oltás önkéntes és ingyenes lesz, egyúttal kérte, hogy aki be akarja oltatni magát, az regisztráljon.
Az operatív törzs ülésén megnézték a vakcinaigazolás digitális verzióját is, amelyet a Belügyminisztérium fejlesztett ki. A kormány ugyanis arra készül, hogy azoknak, akik már védettek, mert beoltatták magukat vagy átestek korábban a fertőzésen, legyen erről egy igazolványuk - fejtette ki Orbán Viktor, megjegyezve, hogy ez összhangban van a digitális útlevél létrehozására vonatkozó uniós törekvéssel.
    A kormányfő a tömeges oltás elérhetővé tételéig is arra kérte az embereket, hogy tartsák be a szabályokat, és az ünnepek alatt is vigyázzanak egymásra.
"Ha összefogunk és vigyázunk egymásra, akkor vissza tudjuk szorítani a vírus terjedési sebességét, úgy, ahogy az egyszer már sikerült. Minden élet számít" - zárta szavait a miniszterelnök.

MTI 2020. december 23.