www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Novák: a magyar családpolitikának kettős célja van

2020. november 10. - 16:17

A magyar családpolitikának kettős célja van: egyrészt segíteni a fiataloknak, hogy annyi gyermekük lehessen, amennyit szeretnének, megállítva a négy évtizede tartó népességfogyást, másrészt támogatni azokat, akiknek már született gyermekük - hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a II. Magyar-Lengyel Fórumon kedden.

 

Az online közvetített kétnapos, hétfőn kezdődött eseményen magyar és lengyel kormányzati tisztségviselők, diplomaták, vállalkozók vitattak meg különböző témákat. Novák Katalin a Családbarát Európa. Mit lehet tenni a népességfogyás ellen? című panelben szólalt fel.
    Úgy vélekedett: a kontinensen a legnagyobb kihívás demográfiai.
A koronavírus-járvány alatt sajátos körülmények közé került a gyermeknevelés - mondta a miniszter. Példaként említette, hogy ebben az időszakban a nagyszülők nem tudnak annyira aktívan segítséget nyújtani, mint egyébként.
    Magyarországon már a pandémia első hulláma során meghosszabbították a gyermekek után járó támogatások folyósítási idejét - közölte Novák Katalin.
    Hozzátette: jelenleg igyekszenek fenntartani a tantermi oktatást, legalább a kisebbek számára, mert az jobban szolgálja szellemi és fizikai fejlődésüket.
Bár a digitális oktatás jól működött tavasszal, arra csupán a 14 év felettiek esetében térnek át - mondta Novák Katalin.
A miniszter kiemelte, hogy a járvány nyomán előálló gazdasági válság idején Magyarországon - más államokkal ellentétben - a családtámogatások nem szűkülnek, hanem bővülnek.
Felidézte, hogy jövőre megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaépítését, az év második felétől pedig a nők a szülést követően egy ideig több pénzt kapnak majd, mint amennyit korábban fizetés formájában kerestek.
Indul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja is - fűzte hozzá Novák Katalin.

MTI 2020. november 10.,