Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Novák Katalin: az oltással lehet a leghatékonyabban védekezni a járvány ellen

2021. október 05. - 12:24

Továbbra is az oltással lehet a leghatékonyabban védekezni a járvány ellen, ezért folyamatosak az erről szóló kampányok – jelentették ki a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs záró ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón. A családokért felelős tárca nélküli miniszter közölte azt is, hogy félmilliárd forint többletforrást biztosít a kormány az Aktív Magyarország programnak, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs pedig befejezi a munkáját, mert a közösségi élet újraindult, már csak a működtetését kell biztosítani, ami a kormány feladata.

 

A közösségi élet újraindult

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közölte, hogy a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs befejezi a munkáját, mert a közösségi élet újraindult, már csak a működtetését kell biztosítani, ami a kormány feladata.
    Az operatív törzs június 15-én kezdte meg munkáját, összesen 13 alkalommal ülésezett, amelyeken több mint nyolcvan javaslatot tárgyaltak, és több mint harminc döntést jelentettek be, több mint 100 milliárd forint értékű támogatásról, beruházásról - mondta.

    

Az oltás a leghatékonyabb védelem a vírus ellen

A járvány negyedik hullámával összefüggő kérdésekre válaszolva felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is az oltással lehet a leghatékonyabban védekezni a járvány ellen, ezért folyamatosak az erről szóló kampányok, és a még be nem oltott időseket felkeresték. Regisztráció oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

    Az egészségügyben az átoltottság 98 százalékos, vagyis a dolgozók túlnyomó többsége be van oltva. Azoknak, akiknek kötelezővé tették az oltást, a harmadik oltás nem kötelező - tudatta.
    Hozzátette: ő a harmadik oltást is beadatta magának.

 

Támogatjuk az aktív programot kínáló osztálykirándulások szervezését

    Félmilliárd forint többletforrást biztosít a kormány az Aktív Magyarország programnak. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy a forrásból olyan programokat támogatnak, amelyek ahhoz járulnak hozzá, hogy a gyerekek közösségben, a természetben legyenek, és közben mozogjanak is.
    A tervek szerint év végéig legalább ötvenezer gyermeknek biztosítanak ingyenes, egynapos, aktív osztálykirándulást, amelyen a tanároknak és a gyerekeknek is mozogniuk kell - emelte ki, hozzáfűzve: emellett tavasszal többnapos osztálykirándulást is szeretnének szervezni iskoláknak.
    Ismertette: a vándortáborprogramban idén 15 ezer gyermek vett részt, jövőre viszont 20-22 ezer gyermeket szeretnének táboroztatni.
    A tervezett programok között említette, hogy az utcai futófesztiválok mintájára vízitúra-fesztiválokat szeretnének indítani, és nyolc helyen Balaton-átevezést szervezni az országban. A forrásból továbbá családi hétvégéket, kalandtúrákat és a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatot is támogatják - tette hozzá.
    Révész Máriusz beszámolt arról is: a műjégpályaprogramra péntekig jelentkeznek azok a települések, amelyeken az elmúlt években nem üzemelt jégpálya, és vállalják, hogy december 20-ig megépítenek egy 15-ször 30 méterest, és azt február végéig üzemeltetik.
    A programmal 10-20 műjégpálya épülhet meg - tette hozzá.
    A kormánybiztos kérdésre válaszolva elmondta: a programok főként szabadlevegőn történnek, ezért bízik benne, hogy nem kell majd azokat elhalasztani a koronavírus-járvány miatt.

 Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az operatív törzs üléséről beszámolva ismertette továbbá: 56-tal növelik az örökbefogadásban dolgozók számát, így az örökbefogadási tanácsadók száma 39-cel, az örökbefogadási feladatokat ellátó pszichológusok száma pedig 17-tel nő.
    Erre azért van szükség, mert aránytalan a dolgozókra nehezedő munkateher - tette hozzá, hangsúlyozva: a cél, hogy az örökbefogadásra váró gyermekek minél hamarabb örökbefogadó szülőkre találjanak.
    Beszámolt arról is, hogy a 14 év alattiak esetén január elsejéig türelmi időt vezetnek be az okmányolvasó rendszerrel kapcsolatban, így nekik addig nem kell bemutatniuk személyi igazolványukat a szálláshelyeken. Erre azt van szükség, mert vannak olyan 14 évnél fiatalabbak, akiknek még nincs személyi igazolványuk - tette hozzá.

   Novák Katalin kérdésre azt felelte: a következő időszakban többi között az örökbefogadás rendszerének áttekintésével, családokat támogató döntésekkel és nemzetközi feladatokkal foglalkozik majd.
    A Fidesz tisztújító tanácskozását érintő kérdésre úgy reagált: nem indul újra alelnökjelöltként a kongresszuson.
    Az örökbefogadással kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta: elsősorban házaspárt keresnek szülőként a gyermekeknek, de ha nem találnak, az egyedülállóknak is nyitott a lehetőség, és szeretnék nekik is könnyebbé tenni az örökbefogadást.
A helyreállítási alappal kapcsolatban azt mondta: bízik benne, hogy hamarosan megszületik a megállapodás. A kormányon nem fog múlni, bármilyen kérdése is van az Európai Bizottságnak, válaszolnak rá - jelentette ki Novák Katalin.