Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Novák: egyszerűbb feltételek mellett, még többen igényelhetik az otthonteremtési és otthonfelújítási támogatásokat

2021. április 16. - 15:24

Egyszerűbb feltételek mellett, még többen igényelhetik a január 1-jén bevezetett otthonteremtési és otthonfelújítási támogatásokat - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-bejegyzésében pénteken. Az otthonfelújítási program és a lakásépítési áfa 5 %-ra csökkentése a kormány által indított Gazdaság-újraindítási akcióterv intézkedései, amelyek a mostani nehéz járványhelyzetben valós segítséget nyújtanak a családok számára, és segítik a gazdaság erősödését.


Novák Katalin az újdonságok között említette, hogy bővült az otthonfelújítási támogatás igénylésénél elszámolható felújítások köre. Azok, akik hivatásukból fakadóan a munkáltatójuk által biztosított szolgálati ingatlanban élnek, a saját tulajdonú otthonuk felújítására kérhetik az otthonfelújítási támogatást anélkül, hogy korábban egy évet ott laktak volna.
    A Nemzeti Mintaterv Katalógusból letölthető családi házak tervdokumentációinak adaptációs költségei is elszámolhatók a csokból, például telekre igazítás, engedélyeztetés - írta.
    Az otthonfelújítási kölcsön felvételénél a kölcsönt igénylő olyan közeli hozzátartozót is bevonhat adóstársként, aki nem tartozik a támogatotti körbe, például szülőt, nagyszülőt, testvért, továbbá az élettársat is.
A 2020-ban megkezdett építkezésekre vonatkozó adó-visszatérítési támogatás kapcsán átmeneti kedvezmények vehetők igénybe - közölte Novák Katalin.