www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Menczer: felelőtlenség a vakcinakérdés átpolitizálása

2020. november 23. - 21:00

A vakcinakérdést nem szabad átpolitizálni, aki ezt teszi, felelőtlen és ostoba - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Menczer Tamás azt mondta: a betegek arra vágynak, hogy meggyógyuljanak, az egészségesek pedig arra, hogy megőrizhessék az egészségüket. Ez nem politika.
    Hangsúlyozta: Magyarország minden közös uniós európai projektben részt vesz, és 12 millió adag vakcinát lefoglalt. "Bár látszik már a fény az alagút végén", biztosan most még senki nem tudja, mikorra lesz vakcina és abból tömeggyártás - tette hozzá.
    Az államtitkár szerint ezért is fontos, hogy "keletre is tekintsünk" és együttműködjünk Kínával és Oroszországgal. Kiemelte, hogy Magyarország elsőként kapott vakcinamintát az orosz féltől, és ezt magyar szakemberek, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai elemzik, a hozzá tartozó dokumentációval együtt.
    Kínában három gyártóval áll Magyarország kapcsolatban, közülük a Sinopharm rövid időn belül - várhatóan még az idén - befejezi a kísérletek harmadik klinikai fázisát - ismertette.
    Mindenről magyar szakemberek döntenek, aki ezt az eljárást támadja, valójában a magyar szakemberek véleményét és tudását támadja - emelte ki, megjegyezve, hogy aki ilyet tesz, "gyógyszermulti érdekét, brüsszeli lobbiérdeket" képvisel.
   
MTI 2020. november 23.