Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Letették a Nemzeti Népegészségügyi Központ új laboratóriumának alapkövét

2022. március 29. - 16:34

Letették a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) új, legmagasabb biztonsági szintű laboratóriumának alapkövét kedden Budapesten.

Az alapkőletétel előtt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, a koronavírus-járvány felhívta a figyelmet arra, hogy bármennyire is előrehaladott a tudomány, még sok az ismeretlen tényező.
    A miniszter felidézte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020 januárjában adta ki a koronavírus-járványra vonatkozó figyelmeztetését, az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményei pedig azonnal megkezdték a felkészülést. Január végén megalakult az operatív törzs, és Magyarország Európában az elsők között tett előkészületeket a járvány megelőzésére, késleltetésére.
    Ez a járványhullám újra előterébe hozta az esetleges járványok lehetőségét - mondta, hozzátéve: a tanulság az, hogy járványok bármikor kialakulhatnak, és az országos tisztiorvosi szolgálatnak és az NNK-nak világszínvonalú háttérrel kell erre felkészülnie.
    Müller Cecília országos tisztifőorvos fontos lépésnek nevezte az új laboratórium megépülését. A létesítmény európai szintű lesz, növelni fogja az ország járványügyi biztonságát, a gyors reagálást, a kiváló szakemberek mellé egy kiváló infrastruktúra is létrejön - méltatta a beruházást.
    A szakember szerint Magyarország járványügyi szempontból Európa kapuőre, és ez a laboratórium műszaki és képességi szinten is egyedülálló lesz.
    A különböző kórokozók azonosítására, köztük a legveszélyesebbek vizsgálatára, kutatására alkalmas laboratóriumban a legmodernebb mikrobiológiai labor- és képalkotó diagnosztika segíti a szakembereket.
    Az új, BSL-4-es szintű (Bio Safety Level) laboratórium 30 milliárd forintból épül meg; az alapkőbe süllyesztett kapszulába egy keddi napilap, egy maszk, az épület látványterve, a támogatási szerződés és egy emléklap került.
 
MTI 2022. március 29.