Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Koronavírus-fertőzés gyanújakor a háziorvos mentőt küldhet a házhoz mintavételre

2020. április 02. - 16:54

A koronavírus-járványnak már abban a szakaszában tartunk, amikor bárki és bárhol fertőzött lehet. A laborvizsgálattal beazonosított fertőzöttek számánál jóval magasabb lehet a tényleges fertőzöttek száma, mert a vírus már csoportos fertőzés útján terjed, bárki átadhatja bárkinek. Sokan lesznek fertőzöttek, akiknek otthoni karanténban kell maradnia. Kórházba csak a valóban kórházi ellátásra szorulókat szállítják a mentők. A járványt tehát a tesztelés illetve laborvizsgálat sem tudja megállítani, de ha a háziorvos egyértelmű szükségét látja annak, hogy így erősítse meg gyanúját, akkor mintavételezés céljából a mentőket is kiküldheti a fertőzés-gyanús személy otthonához.

Ennek is az a célja, hogy a járványt lassítsuk, és a koronavírus-gyanús személyt szigorúan otthonában tartsuk, még a mintavétel miatt se kelljen neki sehová utaznia, semmilyen egészségügyi intézményt felkeresnie. 

Az Országos Mentőszolgálatnál a mintavételre külön erre a célra kijelölt egységek dolgoznak. Az OMSZ a mentőegységek fertőtlenítésére, a védőeszközök pótlására úgynevezett mentesítő zónákat jelölt ki  az ország minden megyéjében. Összesen országosan 60 ilyen kijelölt, speciális védőeszközökkel ellátott egység dolgozik most az országban. Ezek az egységek nem vesznek részt másfajta betegellátásban, illetve szállításban. A fővárosban és Pest megyében a mentőautók mellett több mentőmotor is beállításra került mintavételezés céljából. A mintavételt  a fertőzésgyanús személy telefonos kikérdezése után a háziorvos rendeli el, lehetőség szerint tisztifőorvosi konzílium után. A vizsgálatot elrendelheti továbbá infektológus vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ, illetve a Kormányhivatalok által kiadott határozat is. A mentők a megrendelt mintavételt a koronavírus-gyanús személy előzetes telefonos értesítését követően annak otthonában végzik el. 

A mentők kétféle módszerrel is dolgoznak. Egyik módszer, hogy torok- és orrgarat-váladékból vesznek mintát, ez esetben a beteget előzetesen telefonon időben értesítik, ezt követően érkeznek. A mintavétel előtt legalább két órával tilos bármit is enni, vagy inni. A mentők a levett minta területileg illetékes laborhoz való  juttatását is megszervezik. A másik módszer, amikor vérmintát vesznek. Ez esetben nincs étkezési megkötés.

A laboratóriumi vizsgálat, illetve gyorsteszt eredményét (a biztosabb eredményhez rendszerint többszöri vizsgálat szükséges) a járványügyi intézkedésekhez, a vírus terjedésének követéséhez tudják jól hasznosítani. Ennek okán a házi mintavétel, tesztelés nem sürgős beavatkozás, hanem logisztikai terv alapján, címről címre haladva végzett járványügyi tevékenység.

A laborvizsgálat eredményéről a háziorvos kap értesítést. A háziorvos ezek után telefonon értesíti a vizsgált személyt, akinek a laborvizsgálat eredményének közléséig otthon kell maradnia.
Amennyiben a  laborvizsgálat eredménye szerint a személy koronavírus-fertőzött, de tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, akkor a járványügyi szabályoknak megfelelően otthoni karanténban kell maradnia.
Ha a laborvizsgálat megerősíti, hogy a vizsgált személy koronavírus-fertőzött és tüneteire, állapotára való tekintettel kórházi ellátást igényel, akkor a mentők kórházba szállítják őt, ahol megkap minden szükséges ellátást.

Önmagában tehát az igazolt koronavírus-fertőzés nem jelenti közvetlenül mentőellátás, illetve kórházi felvétel szükségességét.