Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Koronavírus-fertőzés gyanújakor a háziorvos mentőt küldhet a házhoz mintavételre

2020. március 25. - 15:15

A koronavírus-járványnak már abban a szakaszában tartunk, amikor bárki és bárhol fertőzött lehet. A laborvizsgálattal beazonosított fertőzöttek számánál jóval magasabb lehet a tényleges fertőzöttek száma, mert a vírus már csoportos fertőzés útján terjed, bárki átadhatja bárkinek. Sokan lesznek fertőzöttek, akiknek otthoni karanténban kell maradnia,  kórházba csak a kórházi ellátásra szorulókat szállítják a mentők.  A járványt tehát a laborvizsgálat sem tudja megállítani, de ha a háziorvos egyértelmű szükségét látja annak,  hogy  laboreredménnyel  erősítse meg gyanúját, akkor mintavételezés céljából a mentőket is kiküldheti a fertőzés-gyanús személy otthonához.

Ennek is az a célja, hogy a járványt lassítsuk, és a koronavírus-gyanús személyt szigorúan otthonában tartsuk, még a mintavétel miatt se kelljen neki sehová utaznia, semmilyen egészségügyi intézményt felkeresnie.  Az Országos Mentőszolgálatnál a mintavételre  külön erre a célra kijelölt egységek dolgoznak.


A mintavételt  a fertőzésgyanús személy telefonos kikérdezése után a háziorvos rendeli el, lehetőség szerint megyei tisztifőorvosi konzílium után. A vizsgálatot elrendelheti továbbá infektológus vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat is. A mentők a megrendelt mintavételt a  koronavírus-gyanús személy előzetes telefonos értesítését követően annak otthonában végzik el. A mentők torok- és orrgarat-váladékból vesznek mintát. A mintavétel előtt legalább két órával tilos bármit is enni és inni. 
A mentők a levett minta területileg illetékes laborhoz való  juttatását is megszervezik. A laborvizsgálat eredményéről a háziorvos kap értesítést. A háziorvos  ezek után telefonon értesíti a vizsgált személyt, akinek a laborvizsgálat eredményének közléséig otthon kell maradnia.
Amennyiben a  laborvizsgálat eredménye szerint a személy koronavírus-fertőzött, de tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, akkor a járványügyi szabályoknak megfelelően otthoni karanténban kell maradnia.
Ha a laborvizsgálat megerősíti, hogy a vizsgált személy koronavírus-fertőzött és tüneteire, állapotára való tekintettel kórházi ellátást igényel, akkor a mentők kórházba szállítják őt, ahol megkap minden szükséges ellátást.

Az Országos Mentőszolgálat videója a helyszíni mintavételről