Kormányinfó: biztosítottak a védekezéshez szükséges feltételek

2020. szeptember 11. - 14:21

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges feltételek biztosítottak. Magyarországnak működnie kell, úgy, hogy közben mindent tegyünk meg az emberi élet védelmének biztosítása érdekében - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón.

A legfontosabb az emberi élet védelme

    Gulyás Gergely kifejtette: mind a kórházi ágykapacitás, mind a szükséges számú lélegeztetőgépek, mind a maszk, a kesztyű és egyéb eszközök utánpótlása rendelkezésre áll, és korábban mobilkórház is épült.
    Közölte azt is: a kormány az emberi élet védelmét tartja a legfontosabbnak, és nem a megbetegedések száma a legfontosabb mutató, de európai összehasonlításban ebben is jól állunk.
    Szólt arról is, hogy bár péntekre ismét rekordmagas volt az új fertőzöttek száma, a halálozásoké azonban érdemben nem nőtt. Ezt a miniszter azzal indokolta, hogy a vírus ereje, virulenciája csekélyebb, mint tavasszal.

Folyik a nemzeti konzultáció eredményeinek értékelése

    Gulyás Gergely közölte azt is: megkezdődött a nemzeti konzultáció eredményeinek értékelése. Abból is az derül ki, hogy a mindennapok fenntartása, a munkahelyek védelme vagy az iskolai oktatás fenntartása fontos az emberek számára.

Magyarországnak működnie kell

"Magyarországnak működnie kell, úgy, hogy közben mindent tegyünk meg az emberi élet védelmének biztosítása érdekében" - fogalmazott.
    Így a cél nemcsak a lehető legtöbb ember egészségének védelme, hanem például a bölcsődék, óvodák, iskolák normál működésének fenntartása.

A járvány első hulláma elleni védekezés sikeres volt

    Közölte azt is: a járvány első hulláma elleni védekezés sikeres volt. Nyáron abban is mindenki egyetértett, hogy a legnagyobb veszély a vírus külföldről történő behurcolása. Ezért zárták le a határokat, a szigorú határellenőrzés pedig a jövőben is fennmarad - jelentette ki.

A gazdaságról és a munkahelyekről

    Magyarország az uniós tagállamok közül a munkavállalók számát tekintve is a lehető legkisebb veszteséggel élte túl az első hullámot - tette hozzá. Júniusban a munkanélküliek aránya 4,7 százalékos volt, míg az unió átlaga ekkor 7,7 százalékos. Júliusban 4 millió 460 ezer ember dogozott Magyarországon.
    Gulyás Gergely elmondta azt is, mintegy 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, ebből sokat már elköltöttek, de még van pénzügyi eszköz a további intézkedésekhez.
    Kiemelte: 791 milliárd forintot költöttek eddig a védekezésre és több mint 2 ezer milliárd forintot fordítottak a gazdaságra. A fizetési moratórium bevezetése 3 ezer milliárd forint értékű fizetési kötelezettség elhalasztásának lehetőségét jelentette, és a cégek kétharmada, a magánadósok több mint fele élt is a lehetőséggel.
    2100 milliárd forintot tesznek ki a tőke- és garanciaprogramok, míg a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja 1500 milliárd forintot jelent.
    Az első féléves gazdasági adatok jobbak az EU-átlagnál, de így is 6,1 százalékos recesszióba süllyedt a magyar gazdaság. Ezért fontos a gazdaság élénkítése, a munkahelyek megőrzése, valamint az együttműködés a társadalomban, ami lehetővé teszi a fegyelmezett védekezést és az ország működésének fenntartását - fogalmazott. Arra a kérdésre, ajánlják-e a cégeknek az otthoni munkavégzés bevezetését, Gulyás Gergely közölte, szabad piacgazdaság van Magyarországon, így a cégek szabadon dönthetnek arról, milyen formában tudják megszervezni a munkát.
    Mi azt semmiképpen nem szeretnénk és mindenkit az ellenkezőjére biztatunk, hogy leállítsa a termelést. Az a veszély, amely a gazdaság leállásából következhet, még az egészségügyi kockázatnál is lényegesen nagyobb lehet - hangoztatta.

Fontos az idősek védelme

    A miniszter az idősek fokozott védelmére hívta fel a figyelmet. Szerinte nemzetközi statisztikák alapján a fiatalok megfertőződését 4-5 héttel követheti az idősek megbetegedése, ez pedig vezethet tragikus következményekhez.
    Azt mondta, az idősek munkába járását "érdemes elkerülni", továbbá a velük való kapcsolattartást is.

A fővárosi Kamaraerdei Úti idősotthonban történt fertőzésekről

    A fővárosi fenntartású Kamaraerdei Úti Idősek Otthonában történt koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatban elmondta, remélik, nem lesz egy újabb Pesti úti tragédia és arra kérik a fővárosi önkormányzatot tegyen meg ennek elkerülése érdekében mindent. Hozzátette: a védekezés időszakában nem a politikai vitákat kell folytatni, egy fenntartónak kötelessége, hogy mindent megtegyen a védekezés érdekében. Ha ehhez az állam bármilyen segítséget nyújthat, akkor azt meg fogja tenni - jelezte.
    A fővárosi Fidesz által javasolt 50 milliárd forintos, a járvány budapesti gazdasági károsultjait segítő csomagot helyeselte Gulyás Gergely. Elmondta, a magyar állam több ezer milliárd forintot költött a járvány elleni védekezésre, a gazdaság ösztönzésére.
    Budapest az ország leggazdagabb önkormányzata, "ül 100 milliárd forinton", az államnak hitelt kell felvennie, növelnie kell a hiányt a gazdaságot segítő intézkedésekhez - magyarázta. Szerinte Budapestnek ebben a ciklusban nincs is hitelvisszafizetési kötelezettsége sem.

A határok lezárásáról

    Kérdésre válaszolva helyesnek tartotta a határok szeptemberben történt lezárását, a kormány azelőtt zárta le a határokat, hogy megugrott volna a fertőzések száma. Időben hoztuk meg a döntést - jelentette ki. Elmondta azt is, március óta nem változott a koronavírus-teszt elrendelésének protokollja.

A koronavírus-tesztek hatósági árának megállapításáról és az ingyenes influenzaoltásról

    Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva közölte, hogy a koronavírus-tesztek hatósági árának megállapításáról néhány napon belül döntenek. Hozzátette: olyan árat kell meghatározni, amelyen beszerezhető a tesztanyag, viszont nincs három-négy-ötszörös nyereség, mert most az üzleti szempontok érvényesítését háttérbe kell szorítani az egészséghez való jog érvényesítésével szemben. A miniszter egy újabb kérdésre megerősítette: biztos abban, hogy 30 ezer forintnál alacsonyabb lesz az ár. A miniszter megerősítette azt is, hogy egyelőre az állami laborok ellátják a teszteléssel kapcsolatos feladatokat, de magánlaborokat is be tudnak vonni, ha szükséges, van erről szóló - még tavasszal kidolgozott - protokoll.
    Az ingyenes influenzaoltással kapcsolatban a miniszter közölte: az oltóanyag beszerzése folyamatban van.

A szükséges védőeszközök rendelkezésre állnak

    Egy másik kérdésre elmondta, a szükséges védőeszközök rendelkezésre állnak, olyan tartaléka van az államnak, például maszkból is, amely hetekre elegendő akkor is, ha nem vesz az ország egyet sem. Mérlegelik, hogy 14 napról 10 napra szállítsák le a karantén időtartamát több európai országhoz hasonlóan - mondta.
  Azt is javasolta az iskolákat fenntartó tankerületek irányításáért felelős Klebelsberg Központnak, hogy teszteltesse inkább azokat a pedagógusokat, akik egy diák kontaktjai, és emiatt két hét karanténba kényszerülnek. Az államnak is olcsóbb, ha van két negatív teszt - mondta.
Kérdésre válaszolva kijelentette: a jelenlegi betegszám, akiket orvosilag kell kezelni koronavírus miatt, nem ad okot műtétek elhalasztására.