Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Kormányinfó: Aktuális információk a járványról, az egészségügyi és gazdasági védekezésről

2020. május 07. - 17:19

Gulyás Gergely a tájékoztatón a koronavírus-járvány lelassulásáról, az új fertőzöttek számának csökkenéséről számolt be. Közölte ugyanakkor, hogy a területi különbségeket továbbra is látni: Budapesten és Pest megyében az aktív fertőzöttek 1240-en, vidéken 726-an vannak. Az elhunytak száma a fővárosban és Pest megyében 301, vidéken 82. Az előző napi statisztikát ismertetve hozzátette: szerdán 39 új megbetegedést regisztráltak, és 10-en haltak meg. Így az elmúlt nap adata az egyik legjobb - értékelt.

Fontos az óvintézkedések betartása

A Miniszterelnökség vezetője továbbra is arra kért mindenkit, tartsa be a védelmi intézkedéseket, köztük a maszkviselés szabályait, mert ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az élet úgy haladhasson ismét a "normálisabb" kerékvágásban, hogy közben a fertőzések száma ne nőjön drámai módon.

Egyeztetés a fővárossal és az ökormányzatokkal

Az önkormányzati együttműködést is megköszönte, közölve: Fürjes Balázs, a főváros és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkár szerdán a főpolgármester helyettesével egyeztetett, és abban állapodtak meg, hogy vagy még májusban, vagy legkésőbb júniusban újra ülésezhet a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa.
Gulyás Gergely megjegyezte, ő is találkozott több polgármesterrel, köztük Szita Károly kaposvári polgármesterrel, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, továbbá Debrecen, Székesfehérvár, Nyíregyháza és Zalaegerszeg polgármesterével.

Karácsony Gergely megváltoztatta álláspontját

Budapestre kitérve a tárcavezető azt mondta: meglepve olvasták Karácsony Gergely levelében az együttműködéssel kapcsolatos kritikát.
Úgy látják - folytatta -, megváltozott a főpolgármester álláspontja, és úgy gondolja, Budapesten is szükséges lenne az élet újraindítása. A miniszter erről azt mondta: a kormány azt várja Karácsony Gergelytől, tegye egyértelművé az álláspontját, és ha a kabinet jól érzékeli a főpolgármester véleményének megváltozását, akkor kész tárgyalni arról, hogy milyen formában, milyen határidővel indítható újra - szigorú menetrend szerint, védelmi intézkedések mellett - az élet Budapesten.

 

Nincs lezárva Budapest és Pest megye

Arról is beszélt, a kijárási korlátozásokról szóló rendelet értelmében nincs lezárás a főváros és Pest megye, illetve a vidék között, de az a kormány kérése a budapestiekhez és a Pest megyeiekhez, hogy a központi régiót elhagyva is tartsák be a védelmi intézkedéseket.

Elindultak a munkahelyvédelmi bértámogatás

Gulyás Gergely elmondta azt is: a gazdaságvédelmi akcióterv keretében elindultak a támogatási programok, eddig 3 ezer cég 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát.
A tárcavezető úgy vélte, ez egy hét alatt komoly eredmény, azt mutatja, a vállalkozások számítottak ezekre a támogatásokra, igénybe veszik ezeket, cserébe pedig garanciát vállalnak, hogy a munkahelyeket megőrzik. Jelenleg az a legfontosabb a magyar gazdaságban, hogy a munkahelyeket meg tudják tartani, és ha szükséges, újakat hozzanak létre - magyarázta.

Beruházásösztönző támogatást is adunk

Kifejtette: az EU lehetővé tette a kormányoknak, hogy beruházásösztönző támogatásokat nyújtsanak 800 ezer eurós felső küszöbbel, és legalább ilyen összegben a cégeknek is részt kell vállalniuk a beruházásokban. Az erre szánt 50 milliárd forintos keretet máris túljegyezték, a kormány dönteni fog ennek a keretnek a megemeléséről - közölte. Hozzáfűzte: az új beruházások munkahelyeket teremtenek, ami lehetőséget biztosít arra, hogy teljesíthessék azt a vállalást, miszerint annyi új munkahelyet hoznak létre, amennyit a járvány tönkretesz.

Munkalehetőség a közfoglalkoztatásban és a honvédségnél

Gulyás Gergely kitért rá: további fontos döntéseket is hoztak, megemelik a közfoglalkoztatottak keretszámát, átképzést, továbbképzést, felnőtt oktatást biztosítanak állami finanszírozással, a honvédelmi tárca pedig megemeli a szerződéses honvédek számát.
Közölte: a cél az, hogy gyorsan kielégítsék a munkaerőpiacon - főleg a kereskedelmi szektorból - jelentkező igényeket. Három hónapra jár az álláskeresési támogatás, azt szeretnék, ha ennél hosszabb ideig senkinek nem kellene munka nélkül lennie - mondta.

Állami és önkormányzati lakások, ingatlanok bérleti viszonya

A tárcavezető hangsúlyozta: arról is döntöttek, hogy a veszélyhelyzet végéig meghosszabbodik a bérleti jogviszony az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok esetén akkor is, ha a bérleti jogviszony magánszeméllyel áll fenn. Azt szeretnék elkerülni, hogy ebben a nehéz helyzetben bárki lakhatás nélkül maradjon - tette hozzá.

Rendben zajlanak az érettségi vizsgák

A miniszter arról is beszélt, nem volt igazuk azoknak, akik pánikszerű félelmet terjesztettek az érettségi megtartása miatt. Gulyás Gergely köszönetet mondott a tanároknak, diákoknak és szülőknek, továbbá mindenkinek, aki az érettségi lebonyolításában részt vett. A nehezén túl vagyunk - tette hozzá.

Kórházi ágyak

Gulyás Gergely kérdésre igennel válaszolta arra, hogy van-e menetrend a felszabadított kórházi ágyak ismételt szolgálatba állítására. Közölte: ezzel összefüggésben meg is jelent egy rendelet. Először az alapellátást és a járóbeteg-ellátást szeretnék visszaállítani, ez a héten meg is kezdődött, és sokan igénybe is vették. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindig pontos tájékoztatást fog adni, hogy milyen ellátásforma érhető el, a cél, hogy a normális rend minél előbb helyreálljon - mutatott rá a miniszter. Arról is beszélt, a koronavírus-válság felhívja a figyelmet arra, hogy az aktív kórházi ágyak jelentős részét kizárólag rehabilitációra használták. Szerinte ez helytelen gyakorlat, és meg kell vizsgálni, mit lehet tenni a rehabilitációra szolgáló ágyak számának növeléséért.

Zajlik a kutatási cél tesztelés is

Minden megye adatai részletes bontásban hetek óta szerepelnek a koronavirus.gov.hu oldalon - közölte egy másik felvetésre. Jelezte azt is: egy nap sem végeztek el annyi tesztet, mint szerdán, a napokban elérik a százezres számot. A Semmelweis Egyetem vezetésével egyedülálló, reprezentatív tesztelést végeznek Európában, aminek a jövő héten a részletes adatai is megismerhetőek lesznek.

Valószínű egy második hullám

Arról, hogy mi lesz a lélegeztetőgépek sorsa, miután úgy tűnik, sikerült a járványgörbét ellaposítani, azt közölte: örülnek, hogy nagy számban tudják ezeket a gépeket beszerezni. Hozzátette: alig van olyan tudományos vélemény, amely ne valószínűsítené, hogy a járványnak lesz egy második hulláma. Amíg nincs vakcina, addig reális veszély, hogy legkésőbb ősszel lesz egy következő hulláma a fertőzésnek, és szeretnék, hogy annyi lélegeztetőgép rendelkezésre álljon, amennyi a tömeges megbetegedés esetén is biztosítja az ellátást. Ezáltal elkerülhetők lehetnek az olaszországihoz vagy a New York-ihoz hasonló helyzetek - jegyezte meg Gulyás Gergely.
A miniszter ismeretei szerint a legidősebb gyógyult magyar beteg 97 éves, a választókerületében, a Szent János Kórházban épült fel. Az ő esete mutatja, hogy még a legveszélyeztetettebb korosztályból is van, akinek sikerül meggyógyulni - mondta.

Hatósági vizsgálat zajlik a Pesti úti idősotthon ügyében


Arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nyilvánosságra hozta a Pesti úti idősek otthonában zajlott vizsgálat anyagait, csatolva a főváros cáfolatait, és egyúttal a fővárosi kormányhivatal kizárását kérte a vizsgálatból, azt mondta: majdnem minden 10. megbetegedés itt történt, és a haláleseteket tekintve sem sokkal jobb az arány. Nem hiszi, hogy ne kellene felelőst keresni, tudják, milyen mulasztások történtek. Annak, hogy a felelősség kit, milyen mértékben terhel, nem egy politikai vitában, hanem hatósági eljárás során kell kiderülnie. Az illetékes a fővárosi kormányhivatal, és szakemberek folytatják le az eljárást, ami többi között arra keresi a választ, eleget tettek-e a járványügyi előírásoknak. A vizsgálatból eddig az derült ki, hogy nem - mutatott rá. Megjegyezte: azon az időszakon már több mint 30 éve túl vannak, hogy ha valamely politikusnak nem tetszett az eljáró hatóság, akkor másik kijelölését kérte.
       

BMW- beruházás

A BMW-beruházás csúszására vonatkozó kérdésre közölte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a jövő héten egyeztet a cég vezetőivel. Azt már megerősítették, hogy megvalósul a beruházás - jelezte. 2023 a legkorábbi dátum, amikor működni kezdene a gyár, remélik, ez tartható, így a 2023-as vagy 2024-es gazdasági növekedésre lehet minimális hatással.

Már 600 milliárdot foddítottunk védekezésre

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a védekezésre eddig mintegy 600 milliárd forintot fordítottak. Az uniótól e célra Magyarország egyetlen fillér pluszforrást nem kapott - erősítette meg.

Nyaralás

A lefoglalt külföldi nyaralások sorsát firtató kérdésre elmondta: a polgári jog általános vis maior szabályai az iránymutatóak, hogy adott esetben mi és milyen formában jár vissza, a mostani helyzetben az utazási irodák sincsenek könnyű helyzetben.
Hozzátette: azt remélik, hogy július-augusztusban lehet már utazni, addigra a határok átjárhatóak lesznek, de felelősséggel nem lehet ezt állítani.

Koronavírus-törvény

A minisztert kérdezték arról is, érkezett-e bocsánatkérő telefon vagy válasz Orbán Viktor európai politikai vezetőknek intézett levelére. Gulyás Gergely elmondta: a kormányfő az Európai Néppárt tagszervezeteinek küldött levelet, és a néppárt elnökétől, Donald Tusktól bocsánatérést várnak, hiszen olyan vádakat fogalmazott meg becsületsértő módon a magyar kormányfővel szemben, amelyeket az Európai Bizottság cáfolt. Egyértelművé tette a testület, hogy a magyar koronavírus-törvénnyel összefüggő aggályok megalapozatlanok voltak, és minden európai szabállyal összhangban van a jogszabály.

Jövő héten dönt a kormány a további szabályokról

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kérdésre úgy fogalmazott, a kormány reményei szerint a belföldi turizmus legkésőbb júniusban, de akár már korábban újraindulhat vidéken. A jelenlegi szabályok május 18-áig biztosan érvényben maradnak, az utána következő időszakról várhatóan jövő heti ülésén dönt a kabinet - tette hozzá.

A szóvivő elmondta, a Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlásai az a célt szolgálják, hogy a vendéglátók megfelelő minőségű szolgáltatásokat tudjanak nyújtani a vírus további terjedésének megakadályozása mellett.
Szentkirályi Alexandra mindenkit arra biztatott, hogy lehetőleg belföldi turisztikai célpontokban gondolkozzon, mivel azzal a magyar munkahelyek védelméhez is hozzá lehet járulni.

Külföldről hatatérők

Gulyás Gergely közölte, a most repülővel külföldről érkezőknek kéthetes karantént kell vállalniuk.

Sport

Elmondta, a sportszövetségek szabadon dönthetnek a nemzeti bajnokságok folytatásáról, az általános biztonsági szabályok pedig rájuk is érvényesek. A miniszter szerint semmi akadálya annak sem, hogy baráti társaságok focizzanak vagy bármilyen más szabadidős sporttevékenységet végezzenek, hiszen a testmozgás - a szükséges óvatosság mellett - hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.

Veszélyhelyzet

Gulyás Gergely megerősítette, a kormány egy nappal tovább sem szeretné fenntartani a veszélyhelyzetet, mint az indokolt lenne. Emlékeztetett, az alapjogok korlátozását is lehetővé tevő különleges jogrendre azért van szükség, mert máskülönben nem lehetne olyan intézkedéseket meghozni, mint a kijárási korlátozások, amelyek sértik a mozgás szabadságára vonatkozó alkotmányos jogot.

Első a védekezés

Szomorúnak nevezte, hogy amíg a kórházakban dolgozók megfeszített erővel küzdenek a vírus megfékezésén, addig egyesek közérdekű adatigénylésekkel adnak nekik pluszfeladatokat. A kormány azért tette lehetővé a későbbi adatszolgáltatást az intézményeknek, mert a jelenlegi helyzetben ez a feladatuk talán másodlagos - tette hozzá.

Nyári gyermektáborok

A Miniszterelnökség vezetője jelezte, a nyári gyermektáborok ügyét Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár járja körül, megtarthatóságukról pedig jövő szerdai ülésén dönt a kormány.