Kormányhivatal: a Pesti úti és a Kamaraerdei úti idősotthonban is újabb hiányosságokra derült fény

2020, május 22 - 11:46

Budapest Főváros Kormányhivatala az elmúlt napokban folytatott célzott helyszíni ellenőrzései és a bekért dokumentumok alapján újabb hiányosságokat állapított meg a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti Úti és a Kamaraerdei idősotthonban is. Mindkét intézményben tömeges a fertőzés.

A Pesti úton az orvosi ellátás hiányosságai mellett az is megerősítést nyert, hogy a gondozottak ápolása és gondozása sem megfelelő. A Kamaraerdei úton is komoly higiéniai problémák merültek fel, és mivel az elmúlt napokban is tovább nőtt a fertőzöttek száma, a hatóság járványügyi zárlatot rendelt el az A épület teljes harmadik emeletén.

A Pesti úti idős otthonban mostanáig 306 lakó, 26 dolgozó fertőződött és 45-en haltak meg. A kormányhivatal eddig 19 alkalommal végzett helyszíni járványügyi ellenőrzést az idősotthonban, ellenőrizték a orvosi jelenlétet, intézkedéseket rendeltek el a fertőzés további terjedésének megelőzéséért, gondoskodtak a laboratóriumi vizsgálatok elvégeztetéséről. A legutóbbi célzott ellenőrzés kifejezetten a szakápolási feladatokra terjedt ki, és kiderült, hogy nem csak az orvosi ellátásban, hanem az ápolási-gondozási feladatokban is vannak jelentős hiányosságok. Az intézmény engedélyezett és valós létszámához mérten is kevés az ápolók-gondozók száma, a 109-126 fős elvárt létszám helyett, csak 60 gondozó, ápoló dolgozik. Vagyis nem megfelelő a gondozottak ellátása, amely a járványügyi helyzetben különösen aggasztó, de azon kívül is elfogadhatatlan. Mindezektől függetlenül jelenleg is zajlik az országos tisztifőorvos által elrendelt vizsgálat, amelyet a kormányhivatal a helyszíni ellenőrzések tapasztalataival és begyűjtött dokumentációk révén segít.

A Kamaraerdei úti idősotthonban 47 gondozott, 12 dolgozó lett eddig fertőzött és 5-en haltak meg. A kormányhivatal múlt héten megállapította, hogy itt is további járványügyi intézkedésekre van szükség és a tömeges megbetegedések megelőzése érdekében több intézkedés azonnali végrehajtására kötelezte az idősotthont fenntartó Fővárosi Önkormányzatot. A hivatal elrendelte egyebek között a megfelelő fertőtlenítőszerek alkalmazását, a járvány idején elvárt fertőtlenítési protokoll betartását, az ápolók és dolgozók kézfertőtlenítéséhez szükséges megfelelő feltételek biztosítását, a dolgozók kézhigiénés oktatását, valamint a veszélyes hulladékok megfelelő kezelését is. Az elmúlt napokban történt újabb megbetegedések miatt május 20. és június 3. között járványügyi zárlat alá helyezésről döntöttek az A épület harmadik emeletén, ahol a legtöbb fertőzés történt. Ez azt jelenti, hogy az itt lakó 34 gondozott nem hagyhatja el az emeletet, egészségi állapotukat kötelesek fokozottan figyelemmel kísérni, és súlyos tünetek esetén kórházba szállításukat megrendelni. Az idősotthon lakói közül jelenleg is 21-en kórházban vannak.

MTI 2020. május 22.