Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

A kormány a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve döntött a közelgő nemzetközi sportesemények megrendezésének szabályairól

2021. május 28. - 18:51

Magyarország Európa második legátoltottabb országa. Az oltásoknak köszönhetően Magyarországon  - az uniós országokhoz képest - hetekkel korábban megkezdhettük a mindennapi élet újraindítását.  A kormány ezért az UEFA javaslatait és a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve döntött a közelgő felnőtt és az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság, valamint a magyar felnőtt labdarúgó válogatott hazai rendezésű mérkőzéseinek végleges szabályairól. A mérkőzésekre érkező külföldi állampolgárok nézőként, negatív eredményű PCR teszttel léphetnek be az országba. A részletes szabályokat a Magyar Közlönyben hamarosan megjelenő Kormányrendelet fogja tartalmazni.

Magyarország ma járványügyi szempontból védettebb és biztonságosabb ország, mint bármelyik nyugat-európai vagy szomszédos ország.

A magyar emberek több mint 52%-a megkapta az oltást és 5 millió beoltottnál fel tudtuk oldani a járványügyi korlátozások nagy részét. Védettségi igazolvánnyal szabadon látogathatóak többek között a sportrendezvények is. A kormány a nyáron kezdődő UEFA EURO labdarúgó Európa-bajnokság, valamint a napokban kezdődő  U21 Európa-bajnokság hazai rendezésű mérkőzések és a magyar felnőtt labdarúgó válogatott hazai mérkőzéseinek végleges szabályairól is döntést hozott, az UEFA javaslatait és a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve.

A Kormányrendelet értelmében a mérkőzésekre érkező, magyar állampolgársággal nem rendelkező személy nézőként abban az esetben is beléphet az országba, ha a belépés előtt 72 órán belül elvégzett negatív eredményű - magyar vagy angol nyelven kiállított - PCR teszttel igazolja, hogy a szervezetében koronavírus nem volt kimutatható. Ma ugyanis a legtöbb európai országba csak negatív eredményű PCR teszt bemutatásával lehet belépni.
A mérkőzésekre érkező külföldi állampolgárok esetében, ha a mérkőzésre szóló érvényes részvételi jegyét felmutatja, a koronavírus ellen védett személyekre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, így megszállhat szálláshelyen, a vendéglátó üzleten belül és a szabadidős helyszíneken tartózkodhat.

MTI 2021. május 28.