Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

A katonák megkezdték a Pesti úti Idősek Otthona fertőtlenítését

2020. április 12. - 17:44

Megkezdte a Pesti úti Idősek Otthona fertőtlenítését az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj Biológiai Mentesítő Csoportja április 12-én, vasárnap, Budapesten. A feladat megkezdésénél jelen volt Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő otthonban – szombati adatok szerint – 198 igazolt koronavírus fertőzöttet találtak, és 8 idős ember elhunyt. A fertőzötteket kórházba szállították. Az országos tisztifőorvos április 12-ére, vasárnapra teljes fertőtlenítést rendelt el az intézményben. A feladat végrehajtását a székesfehérvári székhelyű vegyvédelmi zászlóalj speciális képességekkel rendelkező katonái kezdték meg a kora reggeli órákban.

Korom Ferenc vezérezredes a mentesítés megkezdése után elmondta: a Magyar Honvédség alapfeladatához hűen, saját erőinek és kritikus képességeinek megóvása mellett, az Operatív Törzzsel együttműködve, annak feladatszabása alapján, minden rendelkezésére álló képességgel kiveszi a részét az ország – jelen esetben járványügyi – biztonságának megőrzésében, állampolgárai egészségének megóvásában. A Magyar Honvédség parancsnoka hangsúlyozta, hogy a katonák aktív szerepet vállalnak a járványügyi feladatok végrehajtásában: az egészségügyi és a logisztikai szakállomány, a katonai rendész járőrök, a Honvédelmi Irányító Törzsek, valamint a határvédelmi feladatokban résztvevő katonák is fontos részei a védekezésnek.

A vegyvédelmi zászlóalj alaprendeltetéséből adódóan részt vesz a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerben, emellett hazai és külföldi gyakorlatokon képezi magát és bizonyítja magas szakmai színvonalát. Az éles helyzetekben történő munka sem új a vegyvédelmi feladatokat ellátó katonák számára, hiszen a tíz évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa idején már bevetették őket.

Az idősek otthonában végzett munkával kapcsolatban a zászlóalj parancsnoka, Miklovich János ezredes elmondta: a huszonöt katonából álló fertőtlenítőcsoport reggel megkezdte a feladatot, melynek első lépése a biztonságos munkafeltételek megteremtése volt. Ezért fertőtlenítették a bejáratot és a parkolót, illetve a portát, ezek után megkezdték az intézmény belső tereinek fertőtlenítését.

A katonák feladataikat a DS-10 mentesítő eszközökkel látják el, melyhez Hypo oldatot és Virkon S port használnak a bejáratok és közvetlen környezetük, valamint a hidegburkolatú és vízzáró helyiségekre. A DS-5 és DS-12 eszközökkel a MOL Hygi Flow anyagot juttatják a lakószobákra és a meleg burkolatú helyiségekre. A Belső Tér Mentesítő Készlettel a Virocid és a BX-60 melegköd képző anyagot juttatják a légtérbe és az érzékeny felületekre, valamint a nagy légköbméretű helységekbe motoros permetezővel viszik be. Ezek a fertőtlenítő eszközök és anyagok képesek arra, hogy az eljárás után az itt lakók már biztonságban érezzék magukat a vírussal szemben, tette hozzá a parancsnok.

 

(honvedelem.hu)