Kásler: a járvány elleni további sikeres védekezést segíti a nemzeti konzultáció

2020, június 26 - 13:13

A koronavírus-járvány veszélye nem szűnt meg, de Magyarország felkészült az újabb megbetegedésekre és a betegek ellátására - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Kásler Miklós hozzátette: folyamatosan érkeznek hírek a vírus újbóli megjelenéséről olyan helyekről, ahol már a járvány első hulláma véget ért, így elmondható, hogy "erősen hullámzik a megbetegedések száma a világban".
    Az, hogy Magyarország jól vészelte át a koronavírus-járvány első hullámát, a gyors és hatékony kormányzati beavatkozásnak, illetve a lakosság fegyelmezettségének, "példaértékű magatartásának" volt köszönhető - mondta a miniszter.
    Kiemelte: annak érdekében, hogy a járvány elleni védekezés még hatékonyabb lehessen, a kormány újabb nemzeti konzultációt indított, amelynek több kérdése is foglalkozik ezzel a témával.
    Kásler Miklós sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy az egészségügyi ellátás június 15-étől teljes kapacitással működik, azzal a feltétellel, hogy a koronavírus-fertőzöttek ápolására korábban elkülönített ágyak 20 százalékát továbbra is e betegek ellátására kell fenntartani.
    Hozzátette: ugyanakkor ahhoz, hogy a járvány alatt elmaradt vizsgálatokat, beavatkozásokat "be lehessen hozni", minimum két hónapra van szükség.
    Az egészségügyi várólisták nem hosszabbak, mint március elején voltak - jelentette ki a miniszter, megjegyezve: a járóbeteg-szakrendeléseknél eltörölt "ellátási időkorlát" is felgyorsítja az elmaradt beavatkozások elvégzését.MTI 2020. június 26.