Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Jól működik a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzése

2020. május 29. - 14:06

A koronavírus-járvány a járványügyet és a rendőrséget is számos kihívás elé állította. A védekezés első szakasza sikeres volt, több országgal ellentétben a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket elkerültük. Ebben jelentős szerepe volt annak is, hogy a kormány bevezette a potenciális fertőzöttek elkülönítését célzó hatósági házi karantént, és annak ellenőrzését a rendőrség rendszeresen végzi, május eleje óta már nem csak személyesen, hanem elektronikusan is. Ehhez az Operatív Törzs felkérésére egy mobiltelefonra letölthető  applikációt is kifejlesztettek, amelynek használata önkéntes. Az applikáció magyar fejlesztés, azt a Asura Technologies Kft. végezte el.  A tapasztalatok szerint bevált és jól működik a hatósági házi karantén rendszer elektronikus ellenőrzése.  Jelenleg is több mint 10 ezren vannak hatósági házi karanténban,  közülük már 1715-en regisztráltak elektronikus ellenőrzésre, nagyjából ezren használják aktívan az alkalmazást.

Az önkéntesen letölthető Házi Karantén Rendszer a karanténban lévők számára könnyebben elviselhetővé teszi, a hatóság számára egyszerűsíti a szabályok betartásának ellenőrzését a koronavírus-járvány alatt. Az arcfelismerésen és helymeghatározáson alapuló, okostelefonra önkéntesen letölthető Házi Karantén Rendszer (HKR) segítségével a hatósági házi karanténban lévő beteg vagy tünetmentes fertőzött, illetve koronavírus-gyanús személy saját maga „jelentkezhet be” időről időre. Ennek köszönhetően jelentős hatósági erőforrások szabadultak már fel és lettek bevethetők a vírus elleni védekezés egyéb területein.

A HKR applikáció használata mellett a hatósági házi karanténba kerülő emberek önkéntesen dönthetnek. A használat egyszerűségét jelzi, hogy személyes ellenőrzésre elmulasztott bejelentkezés miatt mindössze az esetek 0,4%-ában volt szükség. A rendszer jól vizsgázott, a tapasztalatok szerint mind az arcfelismerő technológia, mind a lokáció-ellenőrzés jól működik.

A HKR applikáció működése nagyon egyszerű. A hatósági házi karanténba rendelt emberek az alkalmazásletöltést követően regisztrálnak, amelynek során a megadott adatokat a rendszer összeveti a hatósági adatokkal.

A HKR az IdomSoft Zrt. fejlesztőinek segítségével kapcsolódik a rendőrségi adatbázisban tárolt karantén státusz információhoz. A regisztráció élesítését követően a felhasználó napi több alkalommal, véletlenszerű időpontokban kiküldött távellenőrzési kérések teljesítésével igazolja az okostelefonjára letöltött alkalmazás segítségével, hogy az otthonában tartózkodik.

A távellenőrzés hitelességének ellenőrzésére a HKR az okostelefon kameráját és az Asura Technologies mesterséges intelligenciára épülő arcfelismerési algoritmusát alkalmazza, miközben a helyadatokat is ellenőrzi a rendszer.

A lakóhely elhagyása esetén riaszt az applikáció, az ORFK területi ügyeletes munkatársa pedig dönthet a személyes ellenőrzés mellett.

A karanténban tartózkodóknak naponta lehetőségük van egy kérdőív kitöltésére is, amivel képet adhatnak az egészségi állapotukról, annak változásairól. Bármilyen technikai probléma esetén (például nem jól sikerül a fotó), az Asura élő chaten keresztül segíti a felhasználókat.

A korábban említett közös fejlesztésnek köszönhetően a HKR rendszer folyamatosan friss információhoz jut az egyes személyek házi karantén státuszát illetően és csak a hatóságilag elrendelt karantén ideje alatt küld bejelentkezési kérést.

 „Egyéb alkalmazásainkban komplex beléptetési rendszerek részeként használjuk az arcfelismerési technológiánkat, és járművek lokalizálására a GPS koordinátákat. A célunk az volt, hogy meglévő rendszereinket és tudásunkat felhasználva mi is hozzájáruljunk a mostani helyzet megoldásához. A gondolatot a járvány magyarországi megjelenésekor villámgyorsan rendszerbe foglaltuk és elkezdtük a fejlesztést, ezzel párhuzamosan felkutatva a szakmai egyeztetésekhez a legmegfelelőbb partnereket. Hiszünk a piaci helyzetre adott gyors reakciókban és azt gondoljuk, ez elengedhetetlen volt a mostani helyzetben is. Az Asura Technologies számára fontos a társadalmi felelősségvállalás és nagy örömünkre szolgál, hogy befektetőnk, a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Exim Exportösztönző Magántőkealap is teljes mellszélességgel kiállt mostani fejlesztésünk mellett.” – mondta a fejlesztésről Kiss-György Máté, az Asura Technologies ügyvezető igazgatója. A 2017-ben alapított, budapesti cég mesterséges intelligencián alapuló, új generációs videóanalitikai rendszereket és rendszámfelismerő szoftvert fejleszt közlekedésbiztonsági, járműazonosítási és általános biztonságtechnikai alkalmazásokhoz. 2020 márciusában az Asura Technologies elnyerte a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által indított Virtuális Erőmű Program keretein belül a „Klímatudatos Startup” díjat.

Az applikációban elérhető rövid egészségügyi kérdőívet kitöltve az alkalmazás elmenti a válaszokat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, így a beteg adatait bármikor ellenőrizheti a háziorvosa. A kitöltött kérdőívek anonim adatait összesítve a HKR rövid távú előrejelzést képes adni, ami alapján az egészségügyi ellátórendszer jobban átláthatja a várható terhelést. A rendszerből kinyerhető aggregált és anonimizált adatok az operatív törzs számára is elérhetők, és megkönnyítik a napi döntéshozatalt. Az információk adatvizualizáció segítségével, térképes formában is megjelennek, így a visszajelzések alapján várható terhelés területi eloszlásáról is képet adnak.

Az Asura Technologies a fejlesztést saját erőforrásaiból a Belügyminisztériummal, az Országos Rendőr-főkapitánysággal és az IdomSoft Zrt.-vel, a térképes adatmegjelenítést a GLI Solutions Kft.-vel, az egészségügyi kérdőívek kialakítását pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal együttműködve végezte el, térítésmentesen felajánlva az elkészült alkalmazás licencét Magyarország kormánya számára a koronavírus terjedésének megfékezésére-

Továbbra is arra kérünk minden érintettet, hogy ha tehetik, használják az alkalmazást és ezzel is segítsék a rendvédelmi dolgozók munkáját. Nemcsak a tágabb közösséget támogatják ezzel, hanem saját maguk és családjuk otthonléte is zökkenőmentesebb lesz, elkerülhető az akár napi többszöri személyes rendőri ellenőrzés.

hazikaranten.hu