www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Jogszabály garantálja az egészségügyi szakdolgozók alapilletményét

2021. április 08. - 19:14

Jogszabály garantálja az egészségügyi szakdolgozók alapilletményét

Álhír, hogy csökken az egészségügyi szakdolgozók fizetését meghatározó alapilletmény. Az Eszjtv. bevezetésével ugyanis nem csökkentek az egészségügyi szakdolgozói alapilletmények,  mivel jogszabály garantálja, hogy egyetlen - az Eszjtv. hatálya alá tartozó - szakdolgozónak sem lehet alacsonyabb az alapilletménye, mint amit számára 2020. december 31-ig megállapítottak.
Az illetményen felüli díjak esetében egyes pótlékokat jogszabály rögzít tételesen, míg az ügyeleti díjak és műszakpótlékok esetében a jogszabály csak törvényi minimumot ír elő, amelytől pozitív irányban - közös megegyezéssel - eltérhetnek a munkaadók és munkavállalók.
Az ügyeleti díjakkal és műszakpótlékokkal kiegészített fizetés minden esetben az elvégzett munkával áll arányban, így a fizetésbeli eltéréseket ennek fényében kell vizsgálni.
A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a fizetések csökkenésével kapcsolatban az intézmények részéről még nem érkezett jelzés az Országos Kórházi Főigazgatósághoz. Az egyedi esetek kivizsgálása és tisztázása érdekében javasoljuk, hogy az érintettek forduljanak a munkáltatójukhoz.
Szeretnénk megerősíteni, hogy a Covid-fertőzött egészségügyi dolgozóknak 100%-os táppénz jár. Az álhírekkel ellentétben az egészségügyi szakdolgozók számára több éves átfogó béremelési program zajlik.
    Kiadó: Országos Kórházi Főigazgatóság

MTI 2021. április 8.