www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

ITM: októberben szezonális hatások is csökkentették a foglalkoztatottak számát

2020. november 27. - 10:43

Munkaerőpiaci szempontból október felemás hónap volt, hiszen szezonális hatások miatt ebben a hónapban általában a foglalkoztatottak száma némi visszaesést mutat - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán reagálva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)friss adataira.

A KSH pénteken közölte: októberben a foglalkoztatottak száma az előző hónaphoz képest 31 ezerrel, a tavaly októberihez képest pedig 72 ezerrel volt kevesebb. Augusztus-októberben a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt, a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 482 ezer volt, 38 ezerrel, 0,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.
    Bodó Sándor kiemelte, ágazati téren nem figyelhető meg jelentős változás, a munkaerőpiacon belül továbbra is a szolgáltató szektorban és a feldolgozóiparban a legnehezebb a helyzet, miközben az építőipart és a mezőgazdaságot kevésbé érinteti a járvány - jegyezte meg.
    A távmunka aránya újra emelkedni kezdett októberben miután a nyári hónapokban ezen a területen csökkenés volt megfigyelhető - mondta az államtitkár utalva arra, hogy a távmunka aránya a márciusi 7,6 százalékról áprilisra 17 százalékra nőtt.
    Bodó Sándor a minisztériumi programokat ismertetve megjegyezte, hogy míg tavasszal a csökkentett bértámogatás és a munkahelyvédelmi támogatás volt a fő irány, ősszel az ágazati bértámogatásokra helyezik a hangsúlyt. A tárca azokat a speciális területeket célozza meg a segítségnyújtással, amelyek a legnehezebb helyzetbe kerültek a járvány miatt. Iskolai végzettség szempontjából ilyenek az alapfokú végzettséggel rendelkezők, akik körében 10 százalék felett van a munkanélküliségi ráta. Jelentősek az eltérések területi szempontból is, míg Észak-Magyarországon 10 százalék közelben van a munkanélküliség, az ország nyugati részén a ráta mindössze 2,2,-2,7 százalék - mutatott rá utalva arra, hogy a 25 év alattiakat is támogatja a minisztérium.
 

MTI 2020. november 27.