Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

ITM: a magyar gazdaság jobb teljesítménye adja a béremelés alapját

2021. november 16. - 10:41

A magyar gazdaság jobb teljesítménye adja a jövő évi minimálbér és bérminimum emelésének alapját - hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelő államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

A jövő évi kötelező legkisebb keresetekről hétfőn született megállapodás. Eszerint januártól a minimálbér 200 ezer forint, a garantált bérminimum 260 ezer forint lesz, ezzel 2022-től magasabb lesz a minimálbér a 2010. évi átlagbérnél.
    Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a bérekben a szakképzett munkaerő megbecsülése is kifejeződjön.
    Hozzátette, a magyar gazdaság további növekedéséhez magasabban képzett munkaerőre, innovációs beruházásokra, új fejlesztésekre van szükség, vagyis olyan feltételrendszert kell kialakítani, amelyben hatékonyabban, eredményesebben lehet dolgozni, és ez lehet a következő béremelkedések fedezete.
    Az államtitkár szólt arról is, hogy 2010-től jelentősen nőttek a bérek. Kiemelte, a jövő évi minimálbér magasabb lesz a 2010. évi átlagbérnél. Úgy látta, hogy a korábbi évekhez képest 2010 óta más már a munka becsülete, megváltozott a munkához való hozzáállás, a munkahely az anyagi biztonságon túl erkölcsi tartást is ad.
    Bodó Sándor rámutatott arra is, hogy az emelkedő munkabér kitermeléséhez kormányzati szerepvállalásra is szükség van, a munkát terhelő járulékok jelentős csökkenésével 660-670 milliárd forint marad a munkaadóknál. A megállapodásban nevesítették, hogy ezt javasolják a felek a munkabérek fedezetére fordítani.

MTI 2021. november 16.