Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

ITM: a kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberben is a koronavírus előtti mértékben nőtt

2022. február 03. - 11:38

A kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberben is a koronavírus megjelenése előtti időszakra jellemző mértékben bővült - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára csütörtökön az ITM Facebook oldalára feltöltött videóban a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva.

A KSH csütörtöki közlése szerint tavaly decemberben a naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal, a nyers adat szerint 6,7 százalékkal, az év egészében - a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt - 3,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma.
    Cseresnyés Péter hozzátette, az ágazat teljesítményjavulása 2021-ben hat hónapban érte el vagy múlta felül a hat százalékos szintet.
    Közölte: folytatódott az elektronikus kereskedelem lendületes térnyerése is, a december minden idők legerősebb hónapja volt az online értékesítésben. Az internetes és csomagküldő kereskedelem éves forgalma 2020-ban lépte túl először az 1000 milliárd forintot, 2021-ben már jócskán 1300 milliárd forint fölé nőtt.
    Az államtitkár kiemelte, hogy az idén számos intézkedés javítja tovább a magyar családok életminőségét és vásárlóerejét.
    Példaként említette, hogy a minimálbér emelése vagy a tizenharmadik havi nyugdíj kifizetése a háztartások bevételeit növeli. A családi adóvisszatérítés és a fiatalok szja-mentessége pedig több pénzt hagy az embereknél.
    Arra is kitért, hogy a járvány és a drasztikusan emelkedő világpiaci energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok és az élelmiszerek ára.
    A kormány a benzinárstop és a kamatstop után a kedden életbe lépett élelmiszerárstoppal is megkönnyíti a megélhetést - mondta az államtitkár, aki egyúttal jelezte, főként a gyermekes családok és az idősek védelme érdekében döntöttek az újabb beavatkozásról.
    Cseresnyés Péter elmondta, hatféle, nagy mennyiségben fogyó élelmiszer február elsejétől három hónapon át legfeljebb a tavaly október közepi áron árusítható. A limitált áraknak köszönhetően havonta több ezer forintot takarítanak meg a háztartások.
    A fogyasztóvédelem országszerte ellenőrzi, hogy a termékek a megfelelő áron, kellő mennyiségben, az előírt tájékoztatás mellett kaphatók-e az üzletekben - ismertette az államtitkár.
    A kiskereskedelmi forgalom 2010 januárjához képest majdnem másfélszeresére nőtt Magyarországon. A régióban a csehországival megegyező bővülés kétszeresen múlja felül az uniós átlagot - mondta Cseresnyés Péter az ITM közösségi oldalán.MTI 2022. február 3.