www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

ITM: februárban ismét nőtt az ipari termelés

2021. április 08. - 12:20

Idén februárban a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján az ipari kibocsátás 3,9 százalékkal emelkedett. A Gazdaság-újraindítási akcióterv intézkedéseinek köszönhetően az ipari termelés már februárban növekedésnek indult - kommentálta a legfrissebb statisztikai adatokat György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

 
A minisztérium csütörtöki közleményében az államtitkár kiemelte, hogy a kormány a járvány harmadik hullámában is kiemelten fontosnak tartja a vállalkozások megerősítését, bértámogatásokkal és beruházásösztönző támogatásokkal segíti őket, így például egy új programban a falun működő kis cégek 25 milliárd forintra pályázhatnak majd, ami megkönnyíti számukra a járvány okozta válság utáni újraindulást - mondta.
    Az államtitkár emlékeztetett, hogy ágazati bértámogatást eddig több mint 155 ezer munkavállaló után igényeltek, a megítélt támogatások 99 százaléka - mintegy 62 milliárd forint - már meg is érkezett a vállalkozások számláira és ezt a segítséget az áprilisi bérekhez is biztosítja a kormány.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi jelentését felidézve az ITM kiemelte, hogy szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás februárban az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta. A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nőtt, ugyanakkor a legjelentősebb súlyú járműgyártás nagyobb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent.
    A közlemény hangsúlyozza: bizakodásra ad azonban okot, hogy a járműipar gyengébb teljesítményének okai nem a hazai gyártók megrendelés-állományának vagy versenyképességének hiányában, hanem az országon kívüli ellátási láncban megmutatkozó átmeneti nehézségekben keresendők.


MTI 2021. április 8.