ITM-államtitkár: a középtávú gazdasági kilátások bővülést jeleznek

2020. szeptember 08. - 19:05

A koronavírus-járvány okozta válság ellenére a magyar gazdaság középtávú kilátása már bővülést jelez - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden, a kkv-k számára szervezett országos konzultáció-sorozat egri állomásán.

 György László kiemelte: a koronavírus-válság kitörése óta valamivel több mint 100 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Jelenleg 60 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint tavaly ilyenkor, ám a foglalkoztatottak száma már újra eléri az év első hónapjának adatait, a tíz évvel ezelőttieket pedig 730 ezerrel haladja meg.
    Idén a gazdasági teljesítmény legfeljebb 5 százalékkal csökken, 7-9 százalék közötti GDP-arányos államháztartási hiány mellett, ami nemzetközi összehasonlításban jónak mondható - tette hozzá.     
A kabinet gazdaságvédelmi akciótervéről szólva emlékeztetett: a veszélyhelyzeti intézkedések kihirdetése óta több mint 500 milliárd forint beruházás-ösztönző támogatásról döntöttek. Megalkotásakor szempont volt a gazdálkodó szervezetek működéséhez is kiszámítható kereteket teremtő felelősségalapú, egyensúlyőrző gazdaságpolitika megőrzése. Emellett fontos volt az is, hogy a kormányzati beavatkozás munka- és tudásalapú legyen. Ennek eredményeként több ezer, korábban zömmel a vendéglátás és a turizmus területén dolgozó jelentkezőt képeztek át programozóvá - tette hozzá.    

 A gazdaság újraindításában kulcsszerepet játszó kutatók, fejlesztők és innovatív munkakörben dolgozók számára a kormány bértámogatást hirdetett. A tulajdonvédelmi törvény pedig az összerendezett tudás megóvása érdekében született - jegyezte meg.     
A középtávú gazdasági prognózisok egyik alapja, hogy a mostani válság a 2007-2008-as recesszióval ellentétben nem strukturális, hanem bizalmi eredetű - mondta. Az elmúlt hónapokban világszerte megnövekedett államadósság-szintek ugyanakkor a bővülés ellen ható tényezőként jelentkeznek, míg a Kínában tapasztalható "V" alakú kilábalási görbe Magyarországon is reménykeltő - közölte.   

  Kifejtette: bár a járműipar jövőre 15 százalékkal kevesebb megrendelésre számíthat, az ágazat nyár óta újra teljes kapacitással működik. Ez azért is meghatározó, mert a multicégeknél jól működő, versenyképes kapacitások újabb befektetéseket, termelés-átcsoportosításokat is vonzhatnak Magyarországra.   
 Az államtitkár arról is beszélt, hogy a növekvő esetszámok ellenére is a világ 20 legsikeresebben védekező országa közé tartozik Magyarország, ami szintén bizakodásra ad okot. "Minden eszköz és megoldás rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy ne kelljen a tavaszihoz hasonló módon lezárnunk a gazdaságot" - fogalmazott.

MTI 2020. szeptember 8.