Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Idősotthonok - 142 koronavírussal fertőzött gondozott hunyt el, közülük 55-en a Pesti úton

2020. augusztus 27. - 09:26

A  járvány kezdete óta 142 az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik elhunyt idősotthon lakója. A legfertőzöttebb idősotthon továbbra is a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthon, ahol 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál igazoltak a koronavírus-fertőzést. Az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri az idősotthonok járványügyi helyzetét. A fenntartók felelőssége továbbra is fokozott a védekezés megszervezésében és a járványügyi szabályok betartásában. A kormány által indított nemzeti konzultációnak is az egyik fontos témája az idősotthonok védelmének további erősítése.

Az országban összesen eddig 38 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést,14 budapesti és 24 vidéki intézményben. Összesen 923 idősotthon lakónál és 148 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, 142 idős gondozott hunyt el és 875-en már meggyógyultak.

A fővárosban 14 idősotthonban jelent meg a  fertőzés, ebből 8 idősotthon a Fővárosi  Önkormányzat fenntartásában működik, a többi  civil vagy egyházi fenntartású. A 142 elhunytból 99 fő Budapesten található idősotthonban hunyt el, közülük 87 fő Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonban 43-an vidéki idősotthonokban.

A  legtöbb elhunyt és fertőzött gondozott továbbra is a Pesti úti idősotthonban van. Ott 55-en haltak meg, 313 a fertőzött gondozottak és 26 a fertőzött dolgozók száma. A szintén fővárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 18-an hunytak el, 71 a fertőzött gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma. A fővárosi fenntartású Kamarerdei úti otthonban 11-en hunytak el, 51 a fertőzött a gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma. A vidéki intézmények közül a legtöbb elhunyt – 8 fő - a mezőszilasi idősotthonban van, 7 fő a seregélyesi, és 4 fő a borsodnádasdi intézményben.