Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Gulyás: szombattól zárt terekben kötelező a maszk

2021. november 18. - 16:24

Szombattól ismét kötelezővé tette a kormány a zárt terekben a maszkhasználatot - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten a kormányinfón. Gulyás Gergely közölte, hogy a kormány mindenkinek javasolja a harmadik megerősítő oltást. Beszámolt arról is, hogy a jövő héten, november 22. és 28. között Oltási akcióhét lesz az átoltottság növelése és a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Szombattól visszatér a maszkviselés, kötelező a harmadik oltás az egészségügyi dolgozóknak

Gulyás Gergely közölte azt is, hogy kötelezővé tették a koronavírus elleni harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak. Ennek elrendelését tervezik az államigazgatásban is, mivel az állam igyekszik jó példával elöl járni - jegyezte meg.
    Hozzátette: továbbra is védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket.
    Kötelező a maszk használata például az üzletekben vásárláskor, a bevásárlóközpontokban, a levéltárakban, a múzeumokban, a színházakban, mozikban, illetve a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén - sorolta.
    Emlékeztetett arra, hogy már korábban döntöttek a kötelező maszkhasználatról a tömegközlekedésben, s ez továbbra is fennmarad.
    A szolgáltatásokról azt mondta, mindenhol kötelező a maszk viselése, ahol egy üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolákban az igazgatókat jogosítják fel, hogy döntsenek a maszkviselésről - ismertette.
    A maszkhasználat alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek - mondta.

Az oltás a legerősebb védelem a vírus ellen

    A miniszter a friss járványadatokat ismertetve azt mondta, a matematikusok előrejelzései szerint november végén, december elején tetőzhet a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Minden ilyen előrejelzés kockázatos, de sokan azt mondják, hogy már egy héten belül tetőzhet a járvány - jelezte.
    Elmondta, a szakemberek továbbra is azt erősítik meg, hogy érdemi védettséget a koronavírussal - különösen annak delta variánsával - szemben csak és kizárólag az oltás ad. Regisztráció oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu  Szerinte ezt igazolják a nemzetközi tapasztalatok is. Azt látják - folytatta -, azokban az országokban sikerült megfékezni a vírus terjedését, ahol a második oltást harmadik is követte. A miniszter példaként Izraelt és az Egyesült Államokat említette.

Mindenkinek ajánlott a megerősítő harmadik oltás

    Azt mondta, a kormány mindenkinek javasolja a harmadik oltást, ezt felvenni a negyedik hónaptól lehet, de hat hónap után indokolt.
    Gulyás Gergely közölte, minden eddigi felmérés szerint hat hónap elteltével a két oltás általi védettség mérséklődik. Időpontfoglalás regisztráltaknak oltásra: www.eeszt.gov.hu

Az oltatlanok nemcsak magukat teszik ki nagy veszélynek

    Kijelentette: a járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát. Ha mindenki megteszi ezt, akkor a negyedik lehet a járvány utolsó hulláma, ha nem, akkor újabb és újabb hullámokra kell számítani - fűzte hozzá.
    Szavai szerint azok, akik nem oltatják be magukat, saját életük mellett mások egészségét, életét is veszélyeztetik, ezért volt kénytelen a kormány a kötelező maszkhasználatról dönteni.

Hétfőn indul az Oltási akcióhét

    Beszámolt arról is, hogy a jövő héten, november 22. és 28. között oltási akcióhét lesz az átoltottság növelése és a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Kórházi oltópontokon lesz lehetőség a koronavírus elleni oltás felvételére - mondta, jelezve, ezzel segítenék azok helyzetét is, akiknek a munkaadója kötelezően előírta az oltást.
    Hozzátette: 101 megyei és városi kórházban várják az oltást felvenni akarókat reggel 7 és este 7 között. A kórházak emelt kapacitással készülnek, Budapesten pedig különösen nagy mértékben emelik az oltópontok számát; egyes megyékben szakrendelőkben is elérhető lesz a vakcina - mondta.
    Aki az oltóponton jelentkezik, minden előzetes regisztráció nélkül azonnal megkapja az oltást, legyen az az első, a második, vagy a harmadik - közölte.
    Gulyás Gergely elmondta, ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.
    A Szputnyik az egyetlen, ami elfogyott, minden más oltás bőségesen van - tette hozzá.
    Úgy fogalmazott, "mindenkit arra kérünk, hogy érezze át azt a felelősséget, hogy nemcsak a saját személyes egészségéért felel az oltás felvételéről hozott döntés során, hanem mások egészségét is akkor tudja a legnagyobb valószínűséggel megkímélni, ha beoltatja magát". További részletek az Oltási akcióhétről és az oltópontokról: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/gyorgy-istvan-oltasi-akciohet-indul-hetfon-

A kisvállalkozókra is kiterjesztjük a rezsicsökkentést

    A miniszter arról is beszélt, hogy amíg polgári kormány van, addig rezsicsökkentés is van, és ennek már a kisvállalkozók is a részesei.
    A tárcavezető kiemelte: örömmel látják, hogy a benzinkutakon az árcsökkenés mindenhol megtörtént, a hatóságok egyelőre nem találtak olyan kutat, amelyik ne tartotta volna magát az intézkedéshez. Szerdától a NAV mobil laborokkal igyekszik kiszűrni azokat a helyeket, ahol esetlegesen rontottak az üzemanyag minőségén - közölte.
    Hangsúlyozta: a kisvállalkozóknak is megnyitják a lehetőséget, hogy beléphetnek az egyetemes szolgáltatói körbe, így ők is a rezsicsökkentett árat fizethetik az energiáért. A rezsicsökkentés és az üzemanyagok árának csökkentése is hozzájárulhat az infláció féken tartásához - vélekedett Gulyás Gergely.


MTI 2021. november 18.