Guller: továbbra is várják a jelentkezéseket a Kisfaludy-pályázatra

2020, június 25 - 11:11

Még mindig várják a magánszálláshelyek tulajdonosainak jelentkezését a Kisfaludy-pályázatra; új funkciót kaphat a Bálna és szabályozni fogják a rövidtávú lakáskiadást - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója csütörtökön egy online beszélgetésben.

Az ügynökség honlapjára feltöltött podcastban Guller Zoltán elmondta, eddig több mint 14 ezren pályáztak az MTÜ és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. június 4. és július 15. között elérhető magán- és egyéb szálláshely fejlesztését célzó kiírásra több mint 42 milliárd forint értékben. Ez mintegy 43 ezer szoba megújítását jelenti.
    Mivel a teljes támogatás összegéből még mindig rendelkezésre áll több mint 18 milliárd forint, ezért továbbra is várják a jelentkezéseket - fűzte hozzá.
    A legtöbben Somogy, Veszprém és Zala megyéből pályáztak, és főként felújításra költik a támogatást, vagy kicserélik a régi bútorokat, de olyan is van, aki napkollektorokat szereltet fel az épületekre - mondta.
    A beszélgetésben szó esett a budapesti Bálnáról is, amelyről Guller Zoltán elmondta: terveik szerint a Duna-parti épület lehet a Budapestre érkező szállodahajók központja, a város egyik kapuja.
    Hamarosan megkezdhetik a közbeszerzések kiírását, és úgy látja, hogy a Fővárosi Önkormányzattal is sikerül majd megállapodni, hogy a Bálnát átalakítsák és turisztikai központtá tegyék.
    Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány lehetőséget teremt arra, hogy az épületet felújítsák.
Hozzátette, hogy szállodahajókkal csak tavaly több mint félmillió amerikai turista érkezett a fővárosba.
    Szólt arról is, a vidéki turizmus sokkal gyorsabban állhat talpra a járvány után, mint a budapesti. Ennek fő oka, hogy a főváros döntő részben a most elmaradó külföldi turisták kedvelt célpontja.
    "Az világosan látszik, hogy Budapestet másképpen kell kezelni, mint a vidéki Magyarországot, hiszen a külföldi turisták visszatérése (...) sokkal lassabb, megfontoltabb lesz, mint a magyarok vidékre utazása" - fogalmazott.
    A főváros kapcsán Guller Zoltán megjegyezte, az egyik legfontosabb a rövidtávú lakáskiadás szabályozása, hiszen ez jelenleg nem megfelelő. Hozzátette, a kormány és az ügynökség dolgozik azon, hogy a mostani átmeneti időszakban a szükséges szabályozás elkészüljön.

MTI 2020. június 25.