Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Fertőző spam levelek

2020. március 01. - 09:39

A nemzetközi és a hazai közegészségügyi szervek elektronikus levélben nem kérnek be érzékeny adatokat, és nem kérik a felhasználó bejelentkezési adatainak megváltoztatását sem.

Figyelmeztetést adott ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI). Az NBSZ NKI tapasztalása szerint a koronavírus 2019. decemberi felbukkanása óta olyan új kiberbűnözői módszer terjed, amely a felhasználók járvánnyal kapcsolatos félelmét, érzékenységét használja ki. A csalók a járványra építve e-maileken keresztül halásznak adatokat, zsarolóvírusokkal tévesztik meg a felhasználókat, káros kódokat juttatnak eszközeikre.
Ezeknek a leveleknek jellemzője, hogy valamilyen hamis hírrel keltenek figyelmet, például a vírus ellenszerével kapcsolatos áttörésről, alternatív gyógymódról, egészségügyi eszközök hiányáról és beszerzésének lehetőségeiről, fontos biztonsági intézkedésekről számolnak be, vagy azzal igyekeznek pánikot kelteni, hogy a vírus megjelent egy adott településen. A levelek káros csatolmányokat vagy káros webhelyekre mutató hivatkozásokat tartalmazhatnak.
Az elektronikus levelek megtévesztőek is lehetnek, feladóként nemzetközi szervezeteket is megjelölhetnek, pontosan úgy nézhetnek ki, mintha hivatalos forrásból származnának.
A nemzetközi és a hazai közegészségügyi szervek elektronikus levélben nem kérnek be érzékeny adatokat, és nem kérik a felhasználó bejelentkezési adatainak megváltoztatását sem.
Az NBSZ NKI javaslata szerint, ha Ön arra gyanakszik, hogy adathalászoktól kapott üzenetet, akkor
•    ne kattintson rá az e-mailekben szereplő hivatkozásokra
•    ne nyissa meg, ne töltse le a mellékletben szereplő fájlokat
•    tartsa naprakészen vírusvédelmi szoftvereit, telepítsen biztonsági frissítéseket, tiltsa le a Microsoft Office makrókat
•    kövesse figyelemmel a hivatalos tájékoztatási csatornák közléseit