Félrevezető hírek a munkanélküli ellátásokkal kapcsolatban – továbbra is maradéktalanul biztosítottak a szükséges források

2020. október 08. - 09:16

Félrevezető állítások jelentek meg a sajtóban, amelyek szerint „elfogyott a pénz a munkanélküli segélyekre a költségvetésben”.

A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány – ahogyan eddig is – a jövőben is maradéktalanul biztosítja a munkanélküli ellátások kifizetéséhez szükséges forrásokat.

A munkanélküli ellátásokra vonatkozó tétel a költségvetésben egy felülről nyitott előirányzat. Ez azt jelenti, hogy az erre a célra elkülönített összeg nem jelent korlátot, szükség esetén mindenféle módosítás, beavatkozás nélkül automatikusan többet lehet költeni az előirányzott összegnél. Sőt, e tekintetben nincs is mérlegelési lehetősége a kormánynak, minden jogszerűen járó ellátást kifizet a költségvetés.

A költségvetés a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kiadásait a jövőben is maradéktalanul biztosítja. Emellett a kormány célja továbbra is az, hogy mindenki a munkájából tarthassa el saját magát és a családját.

(Pénzügyminisztérium)