Farkas Örs: a kormány intézkedéseinek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés behurcolását

2020. július 14. - 10:22

A kormány intézkedéseinek célja, hogy megakadályozzuk a koronavírus behurcolását külföldről - mondta Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az M1 aktuális csatornán.

A szóvivő kifejtette: Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus-járvány első szakaszában; a magyarok fegyelmezett viselkedésének köszönhetően sikerült "ellaposítani" a járványgörbét.
A hazai helyzet most is kedvező, az új fertőzöttek száma nagyon alacsony, és több nap is eltelik a vírus okozta halálesetek között - mondta.
Nem minden ország volt azonban ennyire sikeres, azt tapasztalni, Európán belül is, hogy a járvány újra felütötte a fejét; egyes uniós tagállamokban és Magyarország szomszédjainál is jelentősen megnőtt az esetszám - hívta fel a figyelmet.
A kormány reményei szerint a határellenőrzés visszaállításával a fertőzés behurcolása megállítható, így a kedvező vírushelyzet továbbra is fenntartható Magyarországon - mondta a szóvivő.
A járvány esetleges második hullámáról azt közölte, a kormány abban bízik, hogy az alapvető távolságtartási és higiéniai szabályok betartása és a határellenőrzés visszaállítása, valamint - ha szükséges - a határátkelők lezárása elegendő lesz ellene, de a járványügyi helyzet indokolhat további lépéseket is.
A szóvivő szólt arról is, hogy a hétfői összesítés szerint már mintegy 400 ezren töltötték ki és küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet.
 MTI