Erasmus – Megtérítik a fiatalok járvány miatti pluszköltségeit

2020, május 29 - 09:00

A koronavírus-járvány miatt először a felsőoktatási intézmények esetében kellett korlátozó intézkedéseket hoznia a kormánynak. Ennek az egyik oka az volt, hogy sok külföldi hallgató tanul a magyar egyetemeken, főiskolákon, így a tanulók közösségei kiszolgáltatottabbak voltak a világjárványnak, ezáltal veszélyessé váltak a fertőzés hazai terjedése szempontjából. A magas színvonalú felsőoktatásnak azonban kulcsfontosságú eleme a hallgatói és oktatói mobilitás, ezért a kormány továbbra is támogatja az intézmények és polgáraik nemzetközi kapcsolatépítését.

Schanda Tamás, a felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára két, e célt szolgáló lehetőségre is felhívta a figyelmet. „A CEEPUS program keretében arra nyílik lehetőség, hogy a hálózat hazai tagjai külföldi partnerintézmények hallgatóinak és oktatóinak részvételét támogassák magyarországi speciális kurzusokon, szakmai találkozókon. A Tempus Közalapítvány a napokban meg is hirdette az erről szóló, 2020/2021-es tanévre vonatkozó pályázatot, a honlapjukon, a tka.hu-n már el is érhető az összes szükséges formanyomtatvány és a benyújtás feltételeiről szóló információk” – ismertette a pályázatot a miniszterhelyettes. Mint mondta, emellett pedig az Erasmus Napok programsorozathoz is lehet csatlakozni. „Október 15-17. között minden olyan szervezet, amely az Erasmus+ keretében valósít, vagy valósított meg egy projektet, bemutathatja azt. Szinte bármilyen eseményt lehet regisztrálni. Akár információs nappal, akár módszertani bemutatóval, vagy éppen egy workshoppal” – fejtette ki Schanda Tamás.

A miniszterhelyettes az Erasmus+ kapcsán bejelentette, hogy az ITM felügyelete alatt működő Tempus Közalapítvány kuratóriuma a legutóbbi ülésén döntött arról is, hogy azoknak a magyar fiataloknak, akiknek a koronavírus-járvány miatt megszakadt vagy meghiúsult az európai mobilitási programban való részvétele, alapvetően az Európai Bizottság ajánlásainak megfelelően, de annál semmiképpen nem szigorúbb feltételekkel kell elszámolniuk, azaz a veszélyhelyzethez kapcsolódó valamennyi felmerült költségüket meg kell téríteni. „Támogatni szeretnénk a magyar fiatalokat, ezért a minimalizáljuk az adminisztratív terheket, a kiadásaikat pedig a lehető legnagyobb mértékben megtérítjük” – mondta. Hozzátette: az alapítvány kapcsolatban van az érintett hallgatókkal, akik így minden fontos információt időben megkapnak.