Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Emmi: a favipiravir felírásán emberéletek múlhatnak

2021. március 27. - 18:39

A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek felírásán emberéletek múlhatnak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

Azt írták, hogy a készítményt hétvégén is felírhatják például az alapellátási ügyeletben dolgozó orvos, aki háziorvosi tevékenységet lát el. Továbbá minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít, vényre rendelheti a készítményt, amelynek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) történő megfelelő dokumentálása minden esetben kötelező.
    Felhívták a figyelmet, hogy a készítmény a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára, a beteg beleegyezése esetén adható. A gyógyszer ingyenesen váltható ki.
    Ezen felül a kórházak által működtetett COVID-ambulanciákon jelentkező, teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek helyben is elláthatók favipiravir hatanyagú gyógyszerrel.  
    Hangsúlyozták, hogy a betegek otthon zajló gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi.
    Jelezték azt is, a gyógyszert meghatározott napon belül el kell kezdeni használni, hogy a koronavírus fertőzés kezelésében hatékony legyen.
    A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek kiadását kizárólag gyógyszerész végezheti, illetve a gyógyszerkiadási folyamatba gyógyszerész bevonása szükséges - tették hozzá.

MTI 2021. március 27.